Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Umrla Malo Pero, Indijanka koja je u ime Marlon Branda odbila Oskara

  Glumica Sačin Litlfeder, pripadnica indijanskog plemena Apača koja je u ime Marlona Branda odbila Oskara, preminula je u 75. godini života.

  Sačin Litlfeder (Malo Pero) je aktivistkinja za prava Indijanaca, a dočekala je izvinjenje Američke akademije filmskih umetnosti i nauke zbog lošeg tretmana na dodeli Oskara 1973. godine, kada je u ime Branda izašla na scenu da odbije prestižnu nagradu Oskar koji mu je dodeljen za ulogu u filmu Kum.

  Vest je saopštila Američka akademija filmskih umetnosti i nauka. Glumica Sačin Litlfeder je bolovala od raka dojke. U avgustu 2022. godine od ove institucije dobila je izvinjenje posle 50 godina.

  Zlostavljanje koje je pretrpela zbog svog govora na dodeli Oskara 1973. godine dobro je poznato, a šikaniranje je predvodio niko drugi do legendarni Džon Vejn, koji se umalo nije i fizički obračunao sa njom.

  Marlon Brando osvojio je Oskara za najboljeg glumca 1973. za ulogu u filmu Kum, ali nije prisustvovao ceremoniji, protestujući u znak podrške pravima Indijanaca. Na događaj je u Brandovo ime otišla Sačin Litlfeder, koja je tada imala 26. godina.

  U svom govoru koji je trajao 60 sekundi, ona je objasnila da Brando ne želi da prihvati nagradu zbog „načina na koji filmska industrija tretira Indijance, starosedeoce američkog kontinenta“.

  „Obećala sam Brandu da neću dotaći njegovog Oskara“, rekla je tada Sačin.

  Govor je trebalo da skrene pažnju na proteste kod Ranjenog Kolena (Wounded Knee), na mestu gde je počinjen masakr nad Indijancima 1890. godine.

  Većina prisutnih je izviždala njen govor, a glumca Džona Vejna obezbeđenje je moralo da skloni jer je hteo fizički da nasrne na glumicu.

   

  Posle ceremonije dodele Oskara, Sačin Litlfeder je stavljena na Crnu listu Holivuda. U avgustu 2022. godine, Akademija filmske umetnosti i nauke izdala je zvanično izvinjenje.

  „Zlostavljanje koje ste pretrpeli zbog ove izjave bilo je neopravdano. Emocionalni bol koji ste preživeli i šteta koju je pretrpela Vaša karijera u našoj industriji su nepopravljivi. Predugo je hrabrost koju ste pokazivali bila nepriznata. Zbog toga Vam nudimo naše najdublje izvinjenje i naše iskreno divljenje“, navodi se u saopštenju.

  Kao odgovor na pismo izvinjenja, Sačin je napisala: „Što se tiče izvinjenja Akademije meni, mi Indijanci smo veoma strpljivi ljudi – prošlo je samo 50 godina! Moramo da zadržimo smisao za humor u svakom trenutku. To je naš način preživljavanja“.

  Do svojih ranih dvadesetih, radila je na radio stanici u San Francisku, na čelu lokalnog odbora za unapređenje uslova života Indijanaca. Kada je čula Marlona Branda kako govori o pravima Indijanaca, napisala mu je pismo. On je nazvao i postali su dobri prijatelji.

  Izvor: RTS

  Foto: screenshot

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE