Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Nemcima usled krize ljubimci postaju višak?

  Usled sve veće inflacije Nemci se odriču troškova koje smatraju suvišnim, pa Nemačko udruženje za zaštitu životinja strahuje da će vlasnici početi da prodaju svoje ljubimce i da mnogim domovima za životinje preti zatvaranje.

  „Može se pretpostaviti da će se više građana odreći svojih životinja kada skoče troškovi održavanja za struju, grejanje, hranu i veterinare“, rekla je Hester Pomerening iz udruženja za agenciju dpa u Berlinu.

  Posebno će, dodala je, sve više vlasnika egzotičnih životinja poput gmizavaca odustati od svojih ljubimaca jer su troškovi za njihovo održavanje naročito veliki.

  „Da se simuliraju klimatski uslovi za držanje takvih životinjskih vrsta, potrebno je mnogo tehničkih pomagala“, rekla je Pomereningova dodajući da to zahteva ogromnu potrošnju energenata, na primer za UV lampe.

  „Kao odgovorni za zaštitu životinja, naravno, ne želite da odbijete nijednu, ali domovi za životinje su nažalost dostigli granice svojih kapaciteta. Ne možemo samo gomilati životinje“, istakla je ona.

  Životinje moraju da budu smeštene i zbrinute na način koji odgovara vrsti, a nemaju svi domovi terarijume i dovoljno stručnog kadra za držanje gmizavaca.

  Situacija u domovima je svakako napeta, mnogi od njih su već stopirali udomljavanje određenih životinjskih vrsta, ali Udruženje za zaštitu životinja nema tačne brojke. Domovi su se nedavno žalili da ljudi masovno vraćaju ljubimce koje su kupili tokom pandemije. Bilo je i lista čekanja za vlasnike, rekla je Pomerening.

  Strahuje da će situacija u narednim mesecima još da se pogorša. „Bojazan je da mnogi domovi za životinje neće preživeti zimu. Savezne, pokrajinske i lokalne vlasti moraju zajedno da pomažu.“

  Hester Pomerening zahteva da se u kratkom roku sastavi paket mera za spasavanje.

  Izvor: dpa

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE