Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  „Umrežavanje“ Balkana krenulo od VINA

  Potpisivanjem Memoranduma o razumevanju u Skoplju je formirana Balkanska vinska mreža koju će činiti organizacije iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Makedonije i Crne Gore, saopštilo je udruženje „Vina Makedonije“.

  Inicijator okupljanja su Vina Makedonije, a u mreži su i Centar vinske kulture „Wine Q“ iz Srbije, Udruženje „Salon Žilavke“ iz Bosne i Hercegovine i Vinska akademija iz Crne Gore kao partneri na projektu, kao i druga vinska udruženja iz Zapadnog Balkana.

  Udruženja će zajedno sprovesti projekat „Vino kao most za povezivanje zemalja Zapadnog Balkana“. Kako je saopšteno, Balkanska vinska mreža će delovati na području povezivanja i promovisanja zajedničkog vina balkanskih zemalja.

  Ukupno 15 udruženja proizvođača vina, vinogradara i somelijera potpisalo je memorandum o saradnji, ističe se u saopštenju.

  „Polazeći od pretpostavke da smo zajedno jači, formiramo ovu mrežu koja bi trebalo da pomogne u određivanju strateških pravaca za budući razvoj vinske industrije, vinogradarstva i vinskog turizma u celom regionu“, rekao je predsednik Upravnog odbora udruženja „Vina iz Makedonije“ Svetozar Janevski.

  On je dodao će mreža pružiti efikasna rešenja za prevazilaženje zakonskih i regulatornih barijera koje se pojavljuju pri plasmanu vina iz ovog regiona.

  Predsednik Centra vinske kulture „Wine Q“ Vladimir Stojić ocenio je da je ova inicijativa sve jača kako vreme prolazi, te da se zajedničkim snagama može postići mnogo u promociji regije

  „Došli smo do zajedničkog zaključka da su vina Balkana ono što je svetskoj javnosti zanimljivo, prihvatljivo i da zajednički nastup regionalnh vinskih destinacija ima mnogo bolju perspektivu od pojednačnih nastupa“, rekao je on.

  Uspostavljanje i rad Balkanske vinske mreže finansijski je podržao Fond Zapadni Balkan koji su osnovale vlade Severne Makedonije, Crne Gore, Srbije, Albanije i BiH, kao deo napora za unapređenje regionalne saradnje.

  Izvor: Tanjug, Agencije

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Komentari

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE