Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Umetnost, kreativnost, slikanje (Unsplash)

  Umetnici u EU rade u nepoštenim uslovima, evroposlanici bi to da promene

  Evroposlanici su usvojili predloge mera EU za unapređenje života i uslova rada profesionalaca u oblastima umetnosti, kulture i kreativnim sektorima.

  U zakonodavnoj inicijativi, usvojenoj sa 433 glasa za, 100 protiv i 99 uzdržanih, evroposlanici ističu da jaz između nacionalnih socijalnih sistema, različite nacionalne definicije umetnika i pravila za samozaposlene stvaraju nepoštene uslove rada.

  Sektor koji zapošljava 3,8% radne snage EU i učestvuje sa 4,4% u BDP, nije dovoljno zaštićen, ističe se u saopštenju Evropskog parlamenta.

  Navodi se da u sektoru koji karakterišu netipični obrasci rada, neredovni prihodi i manje mogućnosti za socijalno pregovaranje postoji veći rizik od nedovoljno plaćenog ili neplaćenog rada, lažnog samozapošljavanja i problematičnih ugovora.

  Nove digitalne tehnologije poput generativne AI, takođe predstavljaju izazov, dodaje se.

  Kreativan rad investicija, ne trošak

  Parlament traži pristup na nivou EU, kombinovanje zakonodavnih i nezakonodavnih alata, unapređenje socijalnih i profesionalnih uslova i stvaranje poštene i jednake situacije za sve umetnike i profesionalce u kulturi u EU.

  Evroposlanici žele da taj okvir uključi direktivu o pristojnim uslovima rada i pravilnom utvđivanju statusa profesionalca u kulturi i kreativnim sektorima, odluku Saveta da će raditi na standardima EU u sektoru i prilagođavanje narednog ciklusa programa EU koji finansiraju sektor.

  Koizvestilac Antonius Manders rekao je da je godinama radio kao umetnik i da je svestan izazova i dobrobiti koje to nosi. „Kulturni i kreativni sektori ključni su za kreiranje evropske solidarnosti i identiteta… Novac za kulturu i kreativan rad je investicija a ne trošak“, istakao je Manders.

  Nakon glasanja u EP, Komisija ima tri meseca da odgovori Parlamentu koje će korake preduzeti ili da obrazloži odbijanje predloženog zakona.

  Izvor: Beta

  Foto: unsplash, EP

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE