Učenička kompanija iz Kruševca ide u Francusku na EVROPSKO TAKMIČENJE!

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Učenička kompanija iz Kruševca ide u Francusku na EVROPSKO TAKMIČENJE!

  Učenička kompanija „BioAlly” iz Medicinske škole u Kruševcu osvojila je prvo mesto na Nacionalnom takmičenju najboljih učeničkih kompanija održanom u Novom Sadu u ponedeljak i utorak. Ovi učenici se u okviru svoje kompanije bave proizvodnjom organskog praška sa surutkom čijim se rastvaranjem dobija napitak protiv mamurluka. Nagradu ovim srednjoškolcima uručila je pomoćnica ministra privrede Katarina Obradović Jovanović, a oni će u julu predstavljati Srbiju na evropskom takmičenju učeničkih kompanija koje će biti održano u Lilu, u Francuskoj.

  „Naš preparat leči mamurluk, ublažava glavobolje i stanja mučnine, osvežava organizam, a sve zahvaljujući glavnom sastojku – surutki. Vodeći našu kompaniju tokom školske godine naučili smo mnogo o poslovanju ali smo se dobro i zabavljali jer pre svega volimo ovo što radimo. Oduševljeni smo i zatečeni pobedom koju uopšte nismo očekivali!“, izjavila je Đurđina Zdravković, učenica i PR menadžerka učeničke kompanije BioAlly.

  Drugo mesto osvojila je učenička kompanija „BioCare” sa specifičnim proizvodima od kombinacije maslačka i šargarepe, dok je treće mesto pripalo učenicima iz kompanije „Dolce Rosa”. Specijalna TeleGroup IT nagrada za najbolju primenu informaciono-komunikacionih tehnologija otišla je u ruke učenika iz kompanije „Sixth Sense“ koji pohađaju Tehničku školu u Mladenovcu i izrađuju pomagala za osobe sa invaliditetom.

  Dvadeset najboljih timova iz srednjih škola širom Srbije predstavilo je u ponedeljak proizvode i usluge svojih kompanija u okviru prodajnog sajma u tržnom centru Promenada, dok su u utorak prezentovali publici i žiriju biznis planove. Učenici koji su „zaposleni” u ovim kompanijama tokom školske godine stiču znanja o tržišnoj ekonomiji i preduzetništvu kroz programe „Dostignuća mladih” i svoju kompaniju vode od osnivanja do izrade kompanijskog izveštaja i zatvaranja kompanije. U 20 najboljih ušle su škole iz Arilja, Bača, Beograda, Boljevca, Kragujevca, Kruševca, Lazarevca, Leskovca, Mladenovca, Niša, Novog Sada, Požege, Sremske Mitrovice, Svilajnca, Šapca i Vršca.

  Program Učenička kompanija deo je projekta Vlade Republike Srbije „Decenija preduzetništva“ koji sprovodi Ministarstvo privrede, a Evropska komisija ga je označila kao najbolji model preduzetničkog obrazovanja za učenike srednjih škola.

  Takmičenje je realizovala organizacija Dostignuća mladih u Srbiji uz finansijsku pomoć Ministarstva privrede, Američke agencije za međunarodni razvoj, kompanije TeleGroup, projekta OPENS2019, ManpowerGroup Srbija i tržnog centra Promenada.

  Organizacija Dostignuća mladih u Srbiji već 14 godina sprovodi obrazovne programe iz oblasti preduzetništva u školama širom Srbije i deo je globalne mreže Junior Achievement Worldwide koja postoji od 1919. godine.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Dostignuća mladih

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE