Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  U vinu je šansa za unosan biznis

  Vino sa jednog hektara vinograda donosi godišnji prihod između 30.000 i 40.000 evra, kažu vinari, a prenosi Blic.

  Da bi se neko ozbiljno bavio vinarstvom i proizvodio kvalitetna vina, i da bi od toga solidno zarađivao, potrebno je od tri do pet hektara vinograda, kažu vinari, ali i poljoprivredni stručnjaci. Međutim, iako je prihod dobar, i početna ulaganja su visoka. Prema procenama vinara, da bi se proizvodilo vino i podigao vinograd na jednom hektaru, uključujući i kupovinu zemlje, potrebno je između 30.000 i 35.000 evra. Vinari kažu da je samo za podizanje zasada potrebno oko 10.000 do 15.000 evra po hektaru, a za opremu za proizvodnju vina treba bar još 5.000 evra. Pored toga, kad proizvodnja krene, postoje ulaganja i u radnu snagu (berači, tehnolozi…), boce, etikete, reklamu…

   Međutim, i pored svih troškova, zarada je dobra. Od jednog hektara vinograda dobije se do 4.000 buteljki vina. Kako je cena buteljke dobrog vina iz Srbije između šest i 10 evra, mada ima i onih skupljih, godišnji prihod od hektara ide i do 40.000 evra. Čista zarada je manja i zavisi od više faktora. Međutim, proizvođači mogu da računaju i na subvencije koje daje država, a u Ministarstvu poljoprivrede navode da one iznose čak do 40 odsto troškova za podizanje zasada.

  Međutim, stručnjaci kažu da je prostor za dobar biznis veliki. Prema podacima Vinogradarskog atlasa, objavljenog prošle godine, u Srbiji bez Kosova i Metohije ima tek 22.159 hektara vinograda sa kojih se proizvodi vino. Čak i domaće tržište, bez izvoza, gladno je vina. Prema podacima Privredne komore, Srbija svake godine uveze vina za oko 40 miliona evra, a izveze tek za 20 miliona.

  Izvor: Blic

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE