Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Inovacije, robot (Unplash)

  U šta bi Srbi pre uložili 10.000 €, u nekretninu ili inovativnu firmu?

  Građani Srbije sve više prepoznaju benefite inovacija, ali bi se odlučili da ulažu i investiraju u inovativno preduzeće?

  Svaki drugi stanovnik naše zemlje bi ušteđevinu od 10.000 evra pre potrošio na kupovinu nekretnine, a tek svaki deseti bi investirao u inovativno preduzeće. Isto tako, 46 odsto preduzetnika ne bi investiralo u startapove iako smatraju da se isplati ulagati u domaće inovatore.

  Dok je spremnost za ulaganje u inovacije još na niskom nivou, one ipak dobijaju sve značajnije mesto u našem društvu. Čak 52 odsto građana ih vidi kao nešto što će pozitivno uticati na njihov život naspram samo 13 odsto koji očekuju negativne efekte.

  U odnosu na prošlu godinu porastao je udeo građana koji bi prednost dali inovativnom proizvodu i kompanijama, ponekad i bez obzira na cenu. To je pokazalo drugog godišnje istraživanje stavova građana i privrede o inovacijama, sprovedeno u okviru programa StarTech.

  Inovacije (Pixabay)

  Inovacije, preduzeće (Pixabay)

  „Rezultati istraživanja, kao i Globalnog indeksa inovativnosti, jasno nam ukazuju u kom pravcu treba dalje razvijati inovacioni ekosistem u Srbiji. Pre svega moramo olakšati pristup finansiranju inovatorima, naročito preduzetnicima i malim preduzećima. NALED podržava ostvarenje tog cilja kroz program Startech, kroz koji ćemo dodeliti tri miliona dolara bespovratnih sredstava za 100 inovativnih biznisa. Jednako je važno raditi na većem povezivanju privrede i naučnih institucija u razvoju inovacija, kao i na većoj vidljivosti inovativnih kompanija i njihovih rešenja. To će stvoriti uslove da imamo više rezultata u odnosu na to koliko se u Srbiji ulaže u inovacije“, izjavio je Dušan Vasiljević, direktor za konkurentnost i investicije u NALED-u.

  Do inovacije modifikovanjem postojećeg rešenja

  Podaci predstavljeni na konferenciji za novinare pokazuju da je 54 odsto privrednika došlo do inovacije modifikovanjem postojećeg rešenja, 31 odsto kopiranjem postojeće inovacije, a tek svaka deseta je potpuno novi proizvod. Većina digitalno transformisanih kompanija uvela je u svoje poslovanje veb sajt, društvene mreže ili elektronsku trgovinu, dok su blokčejn i veštačka inteligencija i dalje retkost.

  Kuća

  Stan, kuća, nekretnine (Pixabay)

  Gotovo dve trećine je inovaciju razvilo samostalno, svaki treći u saradnji s drugim preduzećem, a samo 5 odsto u saradnji sa univerzitetima i naučnim organizacijama. Takođe je zaštita proizvoda na niskom nivou jer je udeo onih koji su registrovali patent, dizajn ili žig i ove godine manji od pet procenata.

  Finansije najveća prepreka za razvoj inovacija

  „Finansije su za 41,5 odsto privrednika i dalje najveća prepreka za razvoj inovacija. Smanjen je udeo onih kojima su sopstvena sredstva glavni izvor finansiranja, ali ih je i dalje više od 80 odsto dok se ostali oslanjaju na kredite, subvencije države, grantove, rodbinu i prijatelje. Za programe podrške u razvoju inovacija nije apliciralo čak 89 odsto privrednika dok više od 93 odsto nije koristilo neku od poreskih olakšica i gotovo niko nije novac tražio kod biznis anđela, VC fondova i drugih alternativnih izvora“, istakla je Irena Đorđević, menadžerka za regulatornu reformu u NALED-u.

  Inovacije, sijalica (Pixabay)

  Inovacije, sijalica, preduzeće (Pixabay)

  Dodala je i da je ipak smanjen broj kompanija koje nemaju budžet za istraživanje i razvoj dok je sada 10 odsto više firmi koje se digitalno transformišu naspram kompanija koje nisu ušle u taj proces.

  Više od dve trećine građana čulo je za startapove, ali ne umeju da navedu primer ili ih mešaju sa velikim IT kompanijama. Najznačajniji inovativni proizvodi za njih su prehrambeni proizvodi s novim ukusima, mobilno bankarstvo, eUprava i pametni telefoni dok su u vrhu i električni automobili i trotineti. Najinovativnijim smatraju mobilne operatere, a inovacije bi najpre razvijali u zdravstvu, obrazovanju i ekologiji.

  Program StarTech pokrenut je u cilju podrške inovacijama i digitalnoj transformaciji ekonomije Srbije i sprovodi ga NALED u saradnji sa Vladom Republike Srbije i uz podršku kompanije Philip Morris International.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Unplash/Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE