Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  U Srbiji samo 36.359 direktorki

  Trenutno 36.359 žena u Srbiji su na rukovodećim pozicijama u privatnom sektoru, pokazuje najnovije istraživanje.

  „Želeli smo da vidimo koliko žena upravlja firmama, nebitno jesu li vlasnici tih firmi ili ne“, rekao je Petar Miljković, direktor kompanije Cube team, koja je radila istraživanje.

  „Ne možemo sa sigurnošću da kažemo da taj broj raste, ali mislim da se pomeramo ka tome da pol sve manje igra ulogu u tome hoće li neko voditi firmu ili osnovati kompaniju“, smatra Miljković.

  Broj od 36.359 žena na rukovodećim pozicijama je mali, to je mali procent u odnosu na ukupnu upravljačku strukturu i ukazuje na jednu veliku disproporciju, upozorava on.

  Govoreći o faktorima koji utiču na to da žene ne budu na rukovodećim mestima u kompanijama, Miljković je izneo stav da svi faktori utiču po malo – tradicija, uvrežena mišljenja i stavovi društva, svi osim nedostatka ambicije kod žena.

  „Tradicionalno postoji verovanje da žene imaju podređenu ulogu, da su više okrenute porodici i da nisu za posao, što naravno nije tačno“, smatra on.

  Rezultati istraživanja pokazali su da je najveći procenat žena na rukovodećim pozicijama zabeležen u Beogradu, a Miljković kao razlog za to navodi centralizaciju, jer strane kompanije, koje nemaju predrasude i tradicionalne stavove, otvaraju svoja predstavništva upravo u glavnom gradu.

  Podaci kažu u Beogradu je najviše 16.108, u Novom Sadu (3.018), Subotici (1.073)… Najčešća zanimanja među ženama su uglavnom uslužne delatnosti, a ne proizvodnja, a na to verovatno tradicija ima dosta uticaja.

  „U građevini imamo dosta dama koje su na čelu kompanija. Iz toga ne može da se izvuče neki dominantan zaključak, jer žene postaju ravnopravne, to kod nas možda još nije slučaj, ali posmatrajući svetske trendove, mislim da ćemo i u Srbiji doći do potpune ravnopravnosti“, misli Miljković i dodaje da se nada da za deset godina ovo više neće biti aktuelna tema.

  Još jedna zanimljivost istraživanja – najčešća imena naših direktorki je Jelena (877), Marija i Vesna (po 678), Snežana (635) i Dragana (627). Najčešća prezimena su Jovanović (191), Petrović (150), Nikolić (144), Marković (122) i Đorđević (120).

  Izvor: N1

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Komentari

  • Boris

   Pa pobogu ljudi, dajte podatak koliko je muskaraca na rukovodecim mestima?! Jer nemamo sa cim da poredimo tu cifru koju ste nam prezentovali?!

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE