Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Kupovina, plata

  Ovo je NAJVIŠE poskupelo u Srbiji tokom 2022.

  Za godinu dana u Srbiji najviše su poskupela čvrsta goriva, čak 49,4 odsto. Drugi na spisku stvari koje su najviše poskupele od novembra prošle do novembra ove godine su mleko, sir i jaja. Ove namirnice sa svakodnevne trpeze skuplje su bile ovog novembra za 43,1 odsto.

  Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, usluge smeštaja sa poskupljenjem od 37 odsto su na trećem mestu, a novine i časopisi sa poskupljenjem od 35,4 odsto su na četvrtom mestu ove liste.

  Stvarne stambene rente ove godine u pojedinim delovima Beograda i drugim većim gradovima rasle su duplo i više od toga. Prema podacima RZS za novembar, stvarne stambene rente u proseku su bile veće za 30,1 odsto nego novembra 2021. godine.

  U Srbiji

  „Beograd na vodi“ u Srbiji (BETAPHOTO/MILOS MISKOV/DS)

  Cene kancelarijskog materijala otišle su gore za 27,7 odsto, dok je još jedan prehrambeni proizvod – riba, sa poskupljenjem od 25,9 odsto, našla mesto među stvarima na čiju cenu se kriza najviše odrazila.

  Ostali prehrambeni proizvodi, u koje spadaju svi, osim osnovnih koje RZS računa pojedinačno poput hleba, mesa, mleka, ulja, brašna, skuplji su za 25 odsto u odnosu na prošlu godinu. Hrana je generalno poskupela u istom periodu 23,5 odsto, dok su cene predmeta za ličnu negu za 12 meseci porasle za 24,2 odsto.

  Pojedine kategorije zabeležile su veliki rast cena iako nisu ušle na listu „top 10“.

  Više od 20 odsto za godinu dana poskupela su i sredstva za održavanje stana (23,3), lična nega (22,3), restorani i hoteli (21,3) kao i bašte, sadnice i cveće (20,1).

  Izvor: Danas

  Foto: Pixabay, Beta/AP

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE