U Srbiji HIPERPRODUKCIJA domaćih serija

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  U Srbiji HIPERPRODUKCIJA domaćih serija

  U Srbiji je premijerno emitovano 100 novih naslova domaćih serija u poslednje četiri televizijske sezone, pokazuju podaci sa panela “Eksplozija serija u regionu” na Weekend Media Festivalu u Rovinju.

  Broj premijera domaćih serija naglo raste od 2018. godine, a u tom periodu je snimljeno serija koliko prethodno u devet sezona.

  Kada se posmatra vreme trajanja, to je više od 500 sati domaćeg sadržaja ove sezone, a ukupno za četiri godine 2.341 sat, dok je za 15 godina ranije emitovano 2.233 sata.

  “Potrebno bi bilo 27 dana da se pogledaju sve nove serije, ali da ne spavate”, rekao je moderator Alen Stevanović sa Prve TV.

  Žanrovski, do 2018. godine komedije su činile 60 odsto naslova, drame 27 odsto, potom serije inspirisane događajima iz prošlosti.

  “Od 2018. godine su komedije i dalje dominantne, ali se javlja žanr kao što je krajm ili triler, raste interesovanje za događaje i likove iz prošlosti i raste broj telenovela”, naveo je Stevanović.

  Izvršna direktorka Adrenalina iz Srbije i producentkinja serije “Besa”, Tea Korolija, komentarišući podatak da je ta serija prva iz Srbije koja je prodata za strano tržište, rekla je da ako je priča dobra onda lako putuje.

  “To je dobro za celo naše tržište. Trenutno pregovaramo i o drugm tržištima”, istakla je Korolija i pomenula da je za jednu kvalitetnu seriju potrebno najmanje dve godine rada.

  Nebojša Taraba, suvlasnik producentske kuće Drugi plan iz Hrvatske, naglasio je da naša tržišta nisu optimizovana za toliko broj naslova serija, za hiperprodukciju.

  “Uvek će se one odgledati, ali u situaciji hiperprodukcije nema vremena da se radi na kvalitetu. Mislim da Srbija ima kapaciteta za četiri do pet naslova za globalno tržište, Hrvatska dva do tri, a Bosna i Slovenija po jedan, pored redovne TV proizvodnje”, naglasio je Taraba sa kojim se saglasila Korolija.

  Dodao je i da bi trebalo raditi analizu sadržaja svih serija i procenio da su serije iz Srbije prilično “muške”, a da su u Hrvatskoj uglavnom žene glavni likovi.

  Izvor: Agencije

  Foto: screenshot

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE