Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  BDP

  U Srbiji BDP po stanovniku dvostruko manji nego u EU

  U Srbiji je bruto domaći proizvod po stanovniku za 54 odsto ispod proseka EU, a od zemalja članica najveći BDP po stanovniku ima Luksemburg, a najmanji Bugarska.

  Evropska služba za statistiku Eurostat objavila je danas da se BDP po stanovniku, mera ekonomske aktivnosti, znatno razlikuje među članicama EU. U Luksemburgu je, prema podacima za 2023. godinu, BDP po stanovniku za 139 odsto iznad proseka EU, a iza njega su Irska (111 odsto) i Holandija (30 odsto).

  Još osam zemalja ima veći BDP po stanovniku od proseka EU – Danska, Austrija, Belgija, Nemačka, Švedska, Finska, Malta i Francuska. Najniži BDP po stanovniku ima Bugarska, 36 odsto ispod proseka EU, zatim Grčka (33 odsto) i Letonija (29 odsto).

  Novac, plata

  Novac, plata (Unsplash)

  Podaci za Luksemburg se delimično objašnjavaju činjenicom da je veliki broj stranaca zaposlen u toj zemlji i na taj način doprinosi njenom BDP-u, ali pošto nisu njegovi stanovnici njihova se potrošnja beleži u nacionalnim računima zemalja gde imaju stalno prebivalište.

  Visok BDP-a po stanovniku u Irskoj može se delimično objasniti prisustvom velikih multinacionalnih kompanija koje poseduju intelektualnu svojinu. Zemlje EFTA Norveška, Švajcarska i Island takođe imaju veći BDP po stanovniku od proseka EU, za 73 odsto, 54 odsto i 34 odsto.

  Od zemalja kadnidata za članstvo najveći BDP po stanovniku ima Turska, za 27 odsto manji od proseka EU, a iza nje je Crna Gora (48 odsto ispod proseka). U Severnoj Makedoniji je BDP po stanovniku za 59 odsto niži od proseka EU, a u Albaniji i BiH za 65 odsto.

  U Srbiji se razlika u odnosu na prosek EU postepeno smanjivala od 2013. kada je bila 59 odsto.

  Saznajte sve o dešavanjima u biznisu, budite u toku sa lifestyle temamaPRIJAVITE SE NA NAŠ NEWSLETTER.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Freepik

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE