Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  U Srbiji 245.000 deviznih penzionera

  Ukupno 245.000 građana Srbije prima penzije iz inostranstva i po tom osnovu u zemlju godišnje stiže gotovo 800 miliona evra.

  Iz 26 zemalja nam stižu penzije, a u 35 isplaćuje naš PIO Fond. Najviše penzija dolazi i odlazi u bivše jugoslovenske republike, a potom u dve evropske zemlje.

  „Najviše isplaćujemo u Nemačku i Austriju, što se tiče destinacija koje su najudaljenije, u Ameriku ide sto, u Brazil jedna, u Novi Zeland dve do tri penzije“, rekao je Vladimir Stanković, direktor Sektora za ostvarivanje prava PIO Fonda.

  Iz našeg fonda za te isplate godišnje odlazi 76 miliona evra, dok onima koji žive ovde, a penziju su stekli u inostranstvu stiže 800 miliona evra.

  Sporazumi sa 21 zemljom

  „Mi imamo sa 21 zemljom sveobuhvatne sporazume, to znači da oni obuhvataju više oblasti socijalnog osiguranja, penzijsko osiguranje, zdravstveno osiguranje i osiguranje za slučaj nezaposlenosti, povrede na radu, profesionalne bolesti, materinski i dečiji dodatak“, kaže Zoran Panović, direktor Republičkog Fonda za socijalno osiguranje.

  Većinu tih sporazuma nasledili smo iz bivše Jugoslavije .Prvi je potpisan sa Francuskom, sredinom prošlog veka, a poslednji sa Australijom. Srbija je proširila krug zemalja sa kojima imamo sporazume i inovirala ranije potpisane.

  Zanimljivo je da takve ugovore već decenijama imamo sa zemljama poput Libije ili Paname, a da smo tek poslednjih godina dogovorili i potpisali sporazume sa Rusijom, Grčkom i Mađarskom.

  Za većinu tih zemalja nije potrebno uzimati polisu zdravstvenog osiguranja, dovoljna je potvrda koju izdaje naš Fond zdravstvenog osiguranja, napominje Panović.

  Trenutno se čeka ratifikacija već potpisanih sporazuma sa Australijom, Azerbejdžanom i Tunisom, dok se sa Portugalijom i Albanijom još pregovara.

  Izvor: RTS

  Foto: Beta, BIZLife

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE