Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  U proteklih godinu dana SVAKO DRUGO novo radno mesto bilo u IT sektoru

  Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić rekla je da će izvoz informaciono-tehnološkog (IT) sektora ove godine premašiti 2,5 milijarde evra, od čega će suficit biti preko 1,5 miliona evra, a da je u proteklih godinu dana svako drugo novo radno mesto bilo u IT sektoru.

  „Da nismo ulagali u transformaciju sektora, da nismo uveli programiranje u osnovne škole, ulagali u naučno-tehnološke parkove, fakultete, ne bismo imali svako drugo radno mesto u ovom sektoru u protekloj godini“, rekla je Brnabić na konferenciji „Primena veštačke inteligencije (artificial intelligence-AI) u tradicionalnim industrijama“ u Privrednoj komori Srbije (PKS).

  Poboljšanje u IT sektoru

  Ona je istakla da je Srbija 40. zemlja od upoređivanih ukupno 190 zemalja, po indeksu dostupnosti elektronskih usluga i podsetila da je 2019. usvojena Strategija o razvoju veštačke inteligencije, kao i da je država prethodnih godina radila na poboljšanju IT sektora i stvaranju uslova za njegov napredak.

  Ana Brnabić

  Ana Brnabić (BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIC/MO)

  „Osnovali smo 2021. godine naučni Institut za veštačku inteligenciju kada se preko 30 eksperata vratilo iz inostranstva kako bi radili u Srbiji. Na fakultetima sada imamo već pet novih master programa za veštačke inteligencije a od sledeće godine ćemo imati još dva“, rekla je Brnabić.

  Predsednik PKS Marko Čadež rekao je da se veštačka inteligencija koristimo malo kada su u pitanju inovacije i stvaranje novih proizvoda i usluga, kao i da je cilj u narednom periodu povezivanje programera sa velikim kompanijama koji će dovesti do novih proizvoda.

  „Plan PKS je povećavanje broja kompanija koje će proći kroz program digitalne transformacije, da kroz aktivnosti centra postanemo zajednica povezivanja tehnologije i tradicionalne industrije“, rekao je Čadež.

  pks

  Marko Čadež, PKS

  Na konferenciji „Primena AI rešenja u tradicionalnim industrijama“ rečeno je da 35 odsto organizacija u svetu koristi veštačku inteligenciju, da je ona veoma primenjiva u sektoru privrede, doprinosi smanjenju rizika i troškova u proizvodnji i da se očekuje da će obezbediti nova radna mesta ali i kreativna rešenja u industriji.

   

  Izvor: Beta

  Foto: Beta/Milan Obradović

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE