Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  U ovih PET ZEMALJA ulazimo bez ikakvih „KOVID“ dokumenata

  Građani Srbije mogu bez ikakvih kovid dokumenata da putuju u Bosnu i Hercegovinu, Severnu Makedoniju, Crnu Goru, Albaniju i Kipar.

  Direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija Srbije Aleksandar Seničić za Tanjug je rekao da je dobra vest za srpske turiste što su Grčka i Turska zvanično objavile da tokom ove sezone neće biti zatvaranja granica i dodao da ni ostale zemlje za sada ne spominju takvu mogućnost.

  „Da li će do toga doći zavisi od situacije po pitanju kovida-19, ali nadam se da do sredine ili čak do kraja septembra ne treba očekivati zaključavanje“, kazao je Seničić.

  Ukazao je da su na pojedinim turističkim destinacijama uvedene dodatne restriktivne mere, kao na Mikonosu u Grčkoj, gde je na snazi policijski čas od jedan do šest sati ujutro, ali da to ne ugrožava letovanje.

  „Ima najave restrikcija na Kritu i ostrvima tog tipa gde će biti zabranjeno ili ograničeno okupljanje u zatvorenim prostorima, ali najveći broj turista boravi na otvorenom, u baštama, gde nema nikakvih restrikcija, kao ni na plažama“, kaže Seničić.

  Procene su da najveći broj srpskih turista trenutno boravi u Grčkoj, Turskoj, Egiptu, Crnoj Gori i Albaniji.

  Seničić je kazao da u jeku sezone, od 15. jula do 15. avgusta, u svakom trenutku između 180.000 i 200.000 turista iz Srbije letuje van zemlje, a da se očekuje da ukupan broj turista koji će provesti odmor van Srbije bude na nivou od 60-65 odsto u odnosu na ono što je bilo 2019. godine.

  Prema njegovim rečima, procene su da će između 300.000 i 400.000 naših građana ove godine odmor provesti u Srbiji i dodaje da je dobra posećenost turističkih destinacija u našoj zemlji, kao što su Zlatibor, Vrnjačka Baja i ostale banje.

  Kako kaže, trenutno najviše brine mala iskorišćenost potvrda o zamenskim putovanjima, svega oko 35 do 40 odsto, a to može da dovede do vrlo teške situacije u januaru sledeće godine kada agencije budu morale da vraćaju novac.

  U najveći broj zemalja sa potvrdom o vakcinaciji

  Podsetio je da se u najveći broj zemalja i dalje može ući sa potvrdom o vakcinaciji protiv virusa korona, uz uslov da je prošlo najmanje 14 dana od revakcine, dok je za nevakcinisane alternativa negativan PCR test ne stariji do 72 sata i antigenski test ne stariji od 48 sati.

  Oni koji su preležali kovid mogu to da dokažu pozitivnim PCR ili antigenskim testom koji nisu stariji od šest meseci.

  Deci uzrasta do 12 godina na najvećem broju destinacija nisu potrebna dodatna dokumenta ukoliko putuju sa roditeljima, a izuzetak su Egipat, gde je deci do šest godina dozvoljeno ulazak bez kovid dokumenata, i Turska u kojoj to važi za mlađe od 18 godina.

  Dodao je da veliki broj zemalja zahteva popunjavanje određenih kovid formulara, kao što PL formular u Grčkoj ili S dokument za Tursku, dok ostale zemlje zahtevaju onlajn prijavu sa podacima o mestu boravka tokom letovanja.

  Izvor: 021, Tanjug

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE