Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  U mnogim zemljama mobilna brzina veća nego WiFi

  Brzine preuzimanja na mobilnim mrežama u mnogim zemljama su znatno brže od preuzimanja na bežičnim (WiFi) mrežama, pokazalo je istraživanje kompanije “OpenSignal” u kom se navodi i da bi mobilni podaci trebalo da dobiju dodatno povećanje brzine korišćenjem 5G mreže.

  Testiranje brzine preuzimanja u 80 zemalja pokazalo je da WiFi zaostaje u 33, navodi se u istraživanju te kompanije koja prati bežičnu pokrivenost, piše BBC.

  WiFi je najbrži način za internetsko povezivanje u većini ispitanih zemalja, ali “OpenSignal” navodi da je moguće da dođe do „zagušenja“ zbog velikog broja radiofrekventnih mreža, s obzirom na to da bilo ko može da postavi wi-fi mrežu na lokaciju koju već neko koristi.

  Mobilne mreže, sa druge strane, moraju da imaju dozvolu za spektar koji koriste, tako da bi u teoriji trebalo da pruže mnogo konzistentnije iskustvo, ističu iz kompanije.

  „Percepcija da su mobilne mreže inferiornije WiFi-ju i dalje postoji, ali je pogrešna“, navodi u istraživanju analitičar Ian Fog.

  Pritom se u Australiji beleži najveća prednost pred WiFi-jem, s prosečnom mobilnom brzinom preuzimanja od 34,6 megabita po sekundi (Mbps), što je za 13 Mbps više od brzine WiFi-ja . U sličnoj poziciji su i Katar, Francuska, Meksiko, Turska i Južna Afrika. U Hong Kongu, SAD-u, Tajlandu, Izraelu i Rusiji Wi-Fi je u proseku dva puta brži u odnosu na brzinu mobilnih podataka.

  U 63 odsto, od 50 zemalja u kojima je dostupna 4G mreža, mobilne mreže su bile brže, rekao je Fog. A razlika će se samo povećati nakon što se aktivira mreža pete generacije (5G), jer bi većina poboljšanja WiFi brzine trebalo da dođu iz nadogradnje fiksnih širokopojasnih mreža, za šta je potrebno mnogo više vremena.

  Međutim, druga kompanija za merenje brzine podataka upozorila je da bi moglo da potraje neko vreme pre nego što prednosti 5G mreže budu omogućene svima.

  „Infrastruktura razvijena za 5G verovatno se neće širiti u udaljena područja. WiFi će ostati važan alat za pružanje brzih internetskih veza za deo stanovništva“, izjavio je izvršni direktor “RootMetricsa” Kevin Hesli.

  Izvor: BIZLife/Seebiz

  Foto: Pixabay

  Piše: T.K.

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE