U lukama u Srbiji prošle godine pretovareno 11,8 miliona tona robe

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  U lukama u Srbiji prošle godine pretovareno 11,8 miliona tona robe

  U lukama u Srbiji je u 2018. godini pretovareno 11,8 miliona tona robe, što je za 11,5 odsto više nego prethodne godine i rezultat je povećane privredne aktivnosti, saopštila je danas Agencija za upravljanje lukama.

  Najčešće pretovarena vrsta tereta i dalje su šljunak, pesak i kameni agregati, koji zajedno čine gotovo 26 odsto pretovara.

  Novina je rast pretovarene količine nafte i naftnih derivata, sa udelom od 18,6 odsto, dok je pretovar ruda imao udeo od 18,4 odsto, a žitarica 13 odsto.

  “Sprovođenje Akcionog plana razvoja vodnog saobraćaja Vlade Srbije i saradnja Agencije sa resornim ministarstvom rezultirali su sa ukupno 75 odsto pretovarene robe u proglašenim lučkim područjima, što je za pet odsto više nego u 2017. godini”, navela je Agencija i dodala da je pre tri godine manje od polovine ukupnog tereta pretovarano u proglašenim lučkim područjima.

  Prema podacima Agencije, na šest međunarodnih putničkih pristaništa u Srbiji zabeleženo je 1.150 pristajanja kruzera i više od 157.000 prelazaka obale. U odnosu na 2017. godinu, broj pristajanja kruzera veći je za 15 odsto, a broj ukrcanih i iskrcanih putnika za petinu.

  Pristanište u Beogradu i dalje je najaktraktivnije stranim turistima – evidentirano je 587 pristajanja i 81.344 turista, dok su Novi Sad i Donji Milanovac ostvarili 349, odnosno 143 pristajanja.

  Novootvoreno međunarodno putničko pristanište u Golupcu, koje je počelo da radi u aprilu prošle godine, završilo je nautičku sezonu sa 44 pristajanja i više od 6.000 prelazaka obale.

  Plan Agencije je da u ovoj godini otvori dva nova međunarodna putnička pristaništa – u Zemunu i Ramu, naselju u opštini Veliko Gradište.

  Agencija je tokom 2018. godine nastavila da unapređuje informacione tehnologije, prateći strateške ciljeve Vlade Srbije ka digitalizaciji državne uprave, efikasnijem pružanju usluga i pojednostavljenju poslovnih procedura.

  Ulaganjem u infrastrukturne projekte i poboljšanjem uslova za pretovar tereta biće omogućeno efikasno kretanje roba i putnika u rečnom saobraćaju, kako bi luke u Srbiji postale razvijeni multimodalni centri i važna saobraćajna čvorišta u jugoistočnoj Evropi, navedeno je u saopštenju.

  Izvor: Beta

  Foto: Promo

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE