Serbia Organica: Izvoz organskih proizvoda iz Srbije dostigao 24 miliona evra

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Serbia Organica: Izvoz organskih proizvoda iz Srbije dostigao 24 miliona evra

  Izvoz organskih proizvoda iz Srbije se u poslednjih pet-šest godina upetostručio tako da je prema poslednjim dostupnim podacima u 2017. godini iznosio oko 24 miliona evra, što je četiri miliona evra više nego godinu pre, izjavila je danas generalna sekretarka Udruženja “Serbia Organica” Ivana Simić.

  “Organski proizvodi iz Srbije se najviše plasiraju na tržište EU i to u Nemačku, Holandiju i Francusku, ali i SAD i Kanadu, a neki proizvođači izvoze čak i u Japan”, rekla je ona novinarima prilikom predstavljanja baze podataka organskih proizvođača koju je to udruženje uradilo uz podršku Američke organizacije za međunarodni razvoj – USAID.

  Prema njenim rečima, iz Srbije se uglavnom izvoze organski proizvodi sa manjim stepenom prerade, sirovine i poluproizvodi, a najveći udeo u izvozu čini voće i to jagodičasto.

  Simić je istakla da baza podataka o organskoj proizvodnji Srbije, koja se može videti na sajtu “Serbia Organica”, uključuje podatke o proizvođačima i prerađivačima, odnosno o površinama koje obrađuju, satausu proizvođača, standardima koje poseduje i proizvodima, a dostupna je i na egleskom jeziku, pre svega za potencijalne inostrane kupce.

  “Ideja je bila da omogućimo bolju saradnju proizvođača i prerađivača, kako prerađivači ne bi bili pronuđeni da uvoze sirovine, ako ih već ima u Srbiji”, kazala je ona.

  Kako je dodala, drugi cilj je bio da se unapredi izvoz organskih proizvoda.

  Ona očekuje da će se u bazu upisati što više proizvođača organske hrane u Srbiji.

  Prema njenim rečima, u Srbiji ima oko 6.500 organskih proizvođača, ali samo njih 434 su nosioci ogranskog sertifikata, jer su mnogi u sistemu grupne sertifikacije i kao kooperanti se bave tom proizvodnjom.

  Simić je podsetila da je u Srbiji 2017. godine bilo oko 13.500 hektara pod organskom proizvodnjom, što je 0,40 odsto od ukupno obradivih površina u zemlji.

  “Te površine su se smanjile u 2017. u odnosu na 2015. i 2016. godinu za oko 1.500 hektara, ali broj proizvođača koji je uključen u proizvodnju je porastao za oko par hiljada”, rekla je ona navodeći da je glavni razlog pada broja hektara pod organskim zasadima nedovoljna edukovanost ili spremnost proizvođača za taj način proizvodnje.

  “Serbia organica”, kako je kazala, teži da se u narednih par godina pod organskim uzgojem nađe od 20.000 do 50.000 hektara. Trenutno su u Srbiji najveće površne pod ratarskim usevima, sledi voćarska i povrtarska proizvodnja, kao i uzgoj organskog lekovitog i začinskog bilja.

  Prema podacima “Serbia Organica”, Vojvodina je region koji ima najviše hektara pod organskim usevima u Srbiji.

  Proizvodnja organskih jaja, mleka i mlečnih proizvoda, kao i mesa u Srbiji još nije razvijena, iako je potražnja za tim proizvodima velika.

  Šef Grupe za kvalitet, deklarisanje i označavanje hrane Ministarstva poljoprivrede Branislav Raketić rekao je da će baza podataka “Serbia Organica” pomoći da se ojača domaće tržište organske proizvodnje, ali i poveća izvoz.

  “Ova baza će pomoći da znamo sa kojim količinama i kojom vrstom organskih proizvoda raspolažemo u Srbiji”, kazao je on.

  Raketić je najavio i da se radi na izmenama Zakona o organskoj proizvodnji, odnosno daljem usklađivanje sa propisima EU u toj oblasti.

  Dodao je i da se radi i na preciziranju propisa o visini podsticaja, kako bi se napravila skala podsticaja u odnosu na vrste kultura koje se gaje.

  Izvor: Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE