U kineskom gradu veštačka inteligencija "kontroliše" saobraćaj

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  U kineskom gradu veštačka inteligencija “kontroliše” saobraćaj

  Grad Hangdžou, nekad peti najzagušeniji kineski grad, rešava problem saobraćajnih gužvi uz pomoć veštačke inteligencije, piše CNN Business.

  Ako je verovati gigantu online trgovine Alibabi, rešenje je došlo upravo s njihovim izumom – platformom City Brain.

  Reč je o kompleksnom softveru koji prikuplja ogromne količine podataka u različitim delovima tog velegrada sa 7 miliona stanovnika, poput GPS podataka o lokaciji automobila i autobusa i video sadržaja sa raskrsnica. Sistem zatim analizira podatke u realnom vremenu i koordinira više od 1.000 semafora u gradu kako bi se sprečili “čepovi”.

  Program se testira već dve godine, a čini se da cela stvar funkcioniše, budući da se Hangdžou s petog spustio na 57. mesto ove nezavidne liste.

  Iz Alibabe su se takođe pohvalili da je njihov sistem skratio vreme putovanja kroz grad, ali i prepolovio vreme potrebno hitnoj pomoći i vatrogascima da dođu do mesta nesreće.

  Dodatno, platforma City Brain počela se koristiti u još nekoliko kineskih gradova, a prošle godine je uvedena i u glavnom gradu Malezije Kuala Lumpuru.

  U bitku protiv saobraćajnih gužvi uz pomoć veštačke inteligencije krenuli su i Evropljani. Folkvagen i Simens su počeli testirati sistem u Volfsburgu u kojem je i sedište VW.

  Ipak, svet će se ipak morati još strpjeti dok ova tehnologija ne stasa dovoljno da bi postala sastavnim deo saobraćajne infrastrukture.

  Prema izveštaju Instituta McKinsey Global, do 2025. godine ova tehnologija bi mogla skratiti vreme putovanja na posao za oko 15 do 20 posto.

  Kao i s mnogim drugim tehnološkim inovacijama i s ovom dolaze i brojna pitanja o zaštiti privatnosti.

  Izvor: SEEbiz

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE