U junu pada konačna odluka o uvođenju evra u Hrvatskoj

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  U junu pada konačna odluka o uvođenju evra u Hrvatskoj

  Konačna odluka ulasku Hrvatske u evrozonu, odnosno o uvođenju evra biće doneta u junu, prenose hrvatski mediji ističući da je inflacija u Hrvatskoj veća nego što dopušta Veće EU, ali u obzir će uzeti energetsku krizu.

  Kad se govori o ulasku Hrvatske u evrozonu u planiranom roku, vlada konsenzus da je to “vrlo verovatno”, prenosi Jutarnji list.

  Konačna odluka biće poznata u junu kad će Evropska komisija i Evropska centralna banka objaviti izveštaj sa ocenom ispunjavaju li i članice koje još nisu uvele evro, pa tako i Hrvatska, kriterijume konvergencije.

  Očekuju se pozitivne ocene u vezi odluka o uvođenju evra

  U Hrvatskoj narodnoj banci kažu da očekuju “pozitivne ocene”, uzimajući u obzir kretanja u Hrvatskoj i Evropskoj uniji te odgovarajuće referentne vrednosti za kriterijume stabilnosti cena, održivosti i stabilnosti javnih finansija, stabilnosti kursa i konvergencije dugoročnih kamatnih stopa.

  Inflacija najproblematičniji kriterijum

  Kao najproblematičniji kriterijum dosad se izdvajala inflacija, koja će se meriti od aprila prošle do aprila ove godine. Prema nominalnim kriterijumima, ne bi smela da nadmaši prosek u tri zemlje s najnižom stopom inflacije tokom 12 meseci, uvećanu za 1,5 odsto.

  Prema računu Marine Tkalec, više naučne saradnice na Ekonomskom institutu, u razdoblju od marta do marta najnižu inflaciju imale su Grčka, Portugal i Malta, a prosjeku je iznosila 2,1 posto.

  Kada se uveća za 1,5 poena, znači da bi u Hrvatskoj mogla najviše iznositi 3,6 odsto, prenosi Seebiz.

  Međutim, u tom razdoblju inflacija u Hrvatskoj iznosila je 4,1 posto. Kako se sličan rezultat može očekivati i za razdoblje april – april, proizlazi da Hrvatska ne ispunjava referentni kriterijum za inflaciju. I

  pak, Tkalec vjeruje da će konačna ocena biti prolazna.

   

  Izvor: Hrvatski mediji

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE