U Japanu "dele" besplatne kuće

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  U Japanu “dele” besplatne kuće

  Japan ima sve veći broj praznih kuća, što je problem koji nastaje zbog starenja populacije i smanjenja broja stanovnika koji u sve većem broju napuštaju gradove i sela.

  Napuštene nekretnine u trećoj najvećoj ekonomiji na svetu su među najmanje razmatranim neželjenim efektima demografskih promena u zemlji.

  Ali dobijaju sve više pažnje zbog povećanja broja pristupačnih, a ponekad i besplatnih kuća – koje se prodaju na sajtovima pod nazivom “akiya banks”, što je japanski naziv za prazne kuće.

  Mnogi od tih sajtova su postavile lokalne vlasti kako bi bolje upravljale snabdevanjem za sve većom potražnjom praznih kuća u svojim mestima.

  Na jednom sajtu, kako piše CNBC, nekoliko kuća je potpuno besplatno, a kupac bi morao samo da plati poreze i proviziju agenciji za nekretnine.

  “To se obično dešava jer vlasnici ne mogu da brinu više o nekretninama ili ne žele da plaćaju poreze na kuće u kojima ne žive”, kaže jedan od agenata za nekretnine u Tokiju.

  Besplatne kuće takođe zahtevaju značajnu adaptaciju jer su starije i propadaju, međutim, neke lokalne uprave nude i subvencije za renoviranje tih kuća.

  Za prazne kuće, koje nisu besplatne, cene mogu biti od 500.000 japanskih jena do skoro 20 miliona jena, u zavisnosti od lokacije, godina i stanja u kom se kuća nalazi, navodi CNBC.

  Izvor: BIZLife/CNBC

  Foto: Pixabay

  Piše: T.K.

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE