U Italiji počeo "uskršnji" karantin

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  U Italiji počeo “uskršnji” karantin

  Zbog rizika od širenja epidemije u vreme uskršnjih praznika u celoj Italiji na snazi je trodnevni karantin, a to znači da je zabranjeno svako kretanje van kuće osim iz opravdanih razloga i uz obaveznu ličnu izjavu.

  Svi trgovinski objekti osim prehrambenih, apoteka, trafika i slično su zatvoreni.

  Inače, svakog petka se preispituju podaci kada italijanski ministar zdravlja na osnovu njih donosi odluku u koju zonu prelazi koji region, s tim što ta mera ostaje na snazi dve nedelje – ne može se preći iz crvene u narandžastu zonu posle jedne sedmice.

  Stanovnici Rima su do sada bili u narandžastoj zoni, a to znači da su mere bile malo relaksiranije, i da su prodavnice, i to ne samo one prehrambene, bile otvorene.

  Slično kao u Beogradu

  Barovi i restorani su i dalje zatvoreni, ali je prethodnih dana postojala mogućnost dostave, kao i da se kupi kafa ili hrana “za poneti”, slično kao i u Beogradu.

  Građanima Rima je bilo zabranjeno kretanje van opštine prebivališta osim iz opravdanih razloga, a u okviru iste opštine bila je dozvoljena samo jedna kućna poseta u toku dana i to samo za dva lica koja ne pripadaju tom domaćinstvu.

  Zatvoreni su bioskopi, pozorišta, muzeji i ne održavaju se kulturne manifestacije.

  Maske su u Italiji obavezne i na otvorenom i u zatvorenom prostoru, svuda je obavezna fizička distanca, a već nekoliko meseci je na snazi zabrana kretanja od 22 časa do 5 ujutru.

  Prema poslednjim podacima, u Italiji je ukupno vakcnisano 10.846.621 ljudi, od toga 7.458.149 prvom dozom, dok je 3.388.472 njih primilo i drugu.

  Inače, Italija uvodi obavezan petodnevni karantin za sve koji dolaze ili se vraćaju iz zemalja EU, a takođe putnici će morati da se testiraju na koronavirus pre nego što napuste zemlju, kao i nakon samoizolacije.

  Izvor: RTS

  Foto: Beta/AP

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE