U globalnoj NESTAŠICI čipova, Evropa želi GLAVNU reč

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  U globalnoj NESTAŠICI čipova, Evropa želi GLAVNU reč

  Nestašica čipova zatekla je automobilsku i tehnološku industriju i Evropska unija želi da poveća proizvodne kapacitete. Evropski komesar za jedinstveno tržište Tijeri Breton sprema pregovore s globalnim proizvođačima, a glavnu reč je namenio Uniji.

  Breton će se narednog petka u Briselu sastati s izvršnim direktorom američkog Intela Patom Gelsingerom, a istog dana će održati i video konferenciju s Marijom Marced, predsednicom evropskog ogranka tajvanskog diva TMSC.

  “Jačanje naše autonomije ne podrazumeva izolaciju u svetu u kom su i lanci snabdevanja globalni. Nastavićemo da gradimo mostove s međunarodnim partnerima – ali mi ćemo imati glavnu reč”, rekao je Breton.

  Evropski komesar želi da, prema tvrdnjama izvora u Briselu, nagovori nekog od velikih proizvođača čipova da u EU izgradi fabriku i time Evropi osigura pristup najnaprednijoj proizvodnoj tehnologiji tokom naredne decenije.

  Čelnik Intela najavio je gradnju fabrike u Evropi u sklopu promene poslovne strategije koja predviđa povećanje kapaciteta za proizvodnju čipova. Breton je ipak “bacio oko” na tajvanski TSMC, budući da je na glasu kao neprikosnoveni lider u sektoru, kažu izvori iz Brisela.

  Fabrika u Evropi – strateška greška?

  Analitičari upozoravaju da bi se velika fabrika u Evropi mogla pokazati strateškom greškom jer se na Starom kontinentu ne proizvode pametni telefoni ni ostala potrošačka elektronika koja zahteva najnaprednije procesore. To znači da ne postoji ni održivo tržište.

  Evropski proizvođači čipova poput Infineona, STM i NXP već su pre nekoliko godina odustali od ambicije da budu glavni u sektoru i fokusirali su se na određene segmente tržišta, poput čipova za automobilsku industriju.

  Budući da Breton baš inzistira na velikom ulaganju, zakotrljale su se špekulacije o lokaciji eventualne buduće “evrofabrike”. Kuloari spominju Francusku, šire područje Drezdena u Nemačkoj i susednu Poljsku, navodi Reuters.

  Čelnik američkog Intela trebalo bi, pak, pri obilasku Evrope naredne sedmice da navrati i u Nemačku, piše Politico, citirajući neimenovani izvor u američkoj kompaniji, ali tu informaciju nije potvrdio niko iz Intela, niti iz nemačkog Ministarstva privrede.

  Izvor: SEEbiz

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE