Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  U francuskoj crkvi od 1950. zlostavljano 216.000 dece

  Istraga o seksualnom zlostavljanju u Francuskoj katoličkoj crkvi otkrila je da je otprilike 216.000 dece žrtva zlostavljanja od 1950. godine.

  To je rekao Žan-Mark Sove, predsednik komisije koja je sastavila izveštaj.

  On je naveo da je sama komisija identifikovala oko 2.700 žrtava, ali da je opsežna studija koju su sprovele istraživačke i anketne grupe procenila da je bilo oko 216.000 žrtava, a da bi taj broj mogao da se poveća i do 330.000 ako se tu uključi i zlostavljanje od strane svetovnih lica u okviru Crkve, prenosi Rojters.

  Nezavisna komisija, koju je Katolička crkva formirala da istražuje seksualna zlostavljanja ranije je saopštila da je utvrđeno da je u redovima Crkve u Francuskoj bilo oko 3.000 pedofila tokom prethodnih 70 godina.

  Sove je na javnoj onlajn prezentaciji izveštaja saopštio i da je zlostavljanje bilo sistematsko i da Crkva ne samo da nije preduzela neophodne mere da ga spreči, već je žmurila, ignorišući izveštaje, a ponekad i svesno dovodeći decu u kontakt sa seksualnim predatorima.

  On je naglasio da je problem i dalje aktuelan, a da je Crkva sve do 2000-ih pokazivala potpunu ravnodušnost prema žrtvama i da je tek počela da menja svoj stav 2015-2016.

  Biskup Erik de Moulins-Beaufort, predsednik francuske biskupske konferencije, zatražio je oproštaj od žrtava seksualnog zlostavljanja i poručio da oseća sramotu nakon što je objavljen izveštaj o razmerama zlostavljanja u francuskoj crkvi decenijama unazad.

  Izvor: 021, Tanjug

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE