Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  U evrozoni pala inflacija, ali i ekonomske aktivnosti

  Inflacija u zoni evra osetno je pala u oktobru, na 2,9 odsto, što je najniži nivo za više od dve godine, a zahvaljujući jeftinijem gorivu i ubrzanom povećanju kamata Evropske centralne banke (ECB).

  Ohrabrujuću vest zasenili su zvanični podaci o padu ekonomskih aktivnosti u 20 zemalja zone evra od 0,1 odsto u trećem kvartalu.

  U oktobru je inflacija u zoni evra pala sa 4,3 odsto godišnje u septembru jer je cena goriva smanjena za 11,1 odsto, a inflacija kada je reč o cenama hrane je usporila na 7,5 odsto.

  Pad inflacije ispod tri procenta sa više od deset odsto u oktobru 2022. približava stopu cilju ECB od dva odsto koji se smatra najboljim za ekonomiju.

  Istovremeno više nema ekonomskog rasta koji je mesecima bio blizu nultog. Nemačka, najveća ekonomija zone evra, u trećem kvartalu je ubeležila pad ekonomskih aktivnosti od 0,1 odsto dok je Francuska, druga po snazi ekonomija u zoni, imala toliki rast.

  Opadanje inflacije usledilo je nakon niza povećanja kamata od strane ECB, s obzirom da su veće kamate tipičan lek za previsoku inflaciju.

  Međutim, visoke kamatne stope takođe usporavaju ekonomski rast i poslednjih meseci su pogodile sektore koji su osetljivi na visinu cene zaduživanja, poput izgradnje novih kuća i poslovnih objekata.

  Inflacija je ipak još suviše visoka, pa se potrošači i dalje uzdržavaju od trošenja.

  Izvor: Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE