Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  U dva srpska grada struja (ne)će stizati iz Hrvatske

  Hrvatska Elektroprivreda HEP planira ulazak na srpsko tržište isporukom električnu energiju za Kraljevo i Valjevo, a plan je i da se struja prodaje i domaćinstvima u Srbiji, saznaje „Blic“.

  Grad Kraljevo će struju za javnu rasvetu, u narednih godinu dana dobijati upravo iz Hrvatske. Naime, u avgustu je zaključen ugovor sa ovim preduzećem, vredan 80 miliona dinara.

  Ponuda HEP-a za prodaju eletrične energije za javnu rasvetu je bila niža od ponude EPS-a, jer je bila viša od procenjene nabavke. Tako da nije ni mogla da bude uzeta u razmatranje. EPS svojom ponudom nije mogao čak ni da se pozove na klauzulu sa pet odsto višim cenama, a koja postoji radi zaštite domaće proizvodnje. Zbog toga njihova ponuda nije bila validna i nije mogla biti uzeta u razmatranje – rekao je za „Blic“ Predrag Terzić, gradonačelnik Kraljeva.

  I u Valjevu će struja za javnu rasvetu i za semafore ubuduće obezbeđivati Hrvatska elektroprivreda HEP.

  Kako nam je potvrđeno u Gradskoj upravi, ponuda HEP-a na tender koji je još u aprilu raspisala Gradska uprava za snabdevanje strujom javne rasvete i semafora u Valjevu, bila je povoljnija nego ponuda EPS-a. Ugovor o snabdevanju potpisan je još početkom juna, ali će Hrvati u posao biti uvedeni tek krajem ovog meseca.

  – Naš dosadašnji snabdevač EPS je tražio da pre toga izmirimo sva dugovanja za javnu rasvetu, što smo i učinili. Inače, ništa sporno ne postoji u odluci o poveravanju posla HEP-u, sve je bilo apsolutno po zakonu jer je njihova ponuda bila povoljnija. Prethodne dve godine takođe su bili tenderi za javnu rasvetu i semafore, na kojima je povoljnija bila ponuda EPS-a – kažu u Gradskoj upravi.

  Za uličnu rasvetu iz gradskog budžeta svake godine se izdvaja oko 50 miliona dinara.

  Iz HEP Snabdevanje kažu da je njihovo preduzeće kao lider na hrvatskom tržištu električne enrgije, otvaranje tržišta u Srbiji dočekalo spremno.

  – Velikim potrošačima iz privrednog segmenta ponuđeni su proizvodi i usluge prilagođene njihovim potrebama i tržišnim uslovima – rekla je nedavno Tina Jakaša, direktorka ove kompanije na međunarodnoj konferenciji u Beogradu.

  Jakša je najavila da je HEP i kupcima iz segmenta stanovništvo ponudio „Hepi“ tarifu koja je naišla na veliki odziv, jer je kupcima omogućeno da umesto akontacija, plaćaju samo energiju koju stvarno i potroše.

  Nakon ovakve odluke Vlajeva i Kraljeva reagovao je EPS.

  Nije retka pojava da kupci koji imaju neizmirena i znatna dugovanja pokušavaju da izbegnu plaćanje obaveza raspisivanjem procesa javnih nabavki, saopštio je EPS.

  Međutim, zakonska je obaveza da se pre menjanja snabdevača, prema prethodnom izmiri dug.

  „Grad Kraljevo je u vreme raspisivanja tendera za snabdevanje za potrebe javne rasvete imao dug prema JP EPS od tri mesečne fakture, što je ukupno oko 45 miliona dinara. I grad Valjevo je imao višemesečna dugovanja prema JP EPS, koja su u trenutku raspisivanja javne nabavke iznosila čak šest mesečnih faktura, tačnije 40 miliona dinara. Ni Kraljevo ni Valjevo, nisu u potpunosti do danas izmirili svoje obaveze“, navodi se u saopštenju EPS-a.

  Iako je EPS imao pravo da primeni meru isključenja tih kupaca, navodi se da ih je prebacio na rezervno snabdevanje, kako bi građani imali javno osvetljenje u svom mestu i bili bezbedni.

  EPS navodi da, kao i ostali snabdevači, učestvuje na tenderima velikih komercijalnih kupaca sa cenom koja je ispod tržišne i kada je reč o ovoj kategoriji kupaca: „Prema podacima Eurostata, komercijalne cene prema nivou potrošnje u prvoj polovini 2017. veće su u Hrvatskoj nego u Srbiji za čak 28,6 odsto, kada je reč o potrošnji od 500.000 do dva miliona kilovat časova.“

  Oglasio se i ministar energetike  Aleksandar Antić koji kaže da Kraljevo i Valjevo neće moći da promene snabdevača za javnu rasvetu sve dok ne izmire obaveze prema Elektroprivredi Srbije (EPS), izjavio je danas ministar rudarstva i energetike Srbije Aleksandar Antić.

  „Tržište električne energije u Srbiji je otvoreno, ali i pored toga EPS je zadrzao 98 odsto tržišta. Kada su gradjani u pitanju ukupno snabdevanje drži EPS, što je posledica i regulusanih cena, ali i gotovo apsolutno kompletno komercijalnog tržišta“, rekao je Antić novinarima.

  On je komentarišući odluku gradova Valjevo i Kraljevo da na tenderu za snabdevača strujom izaberu Hrvatsku elektroprivredu, istakao da su prilikom usvajanja Zakona o energetici bile predvidjene i takve situacije da će u tržišnim uslovima potrošači birati snabdevače.

  „Tim zakonom je zabranjena promena snabdevača, ako prethodno nisu izmirena dugovanja za struju“, kazao je Antić.

  Kako je naveo, ukupno tržište električne energije u Srbiji je oko 34.000 gigavat sati, od čega je komercijalno snabdevanje 12,5 hiljada gigavat sati, a potrošnja za javnu rasvetu u Kraljevu i Valjevu je 20 gigavat sati.

  Tržište električne energije u Srbiji otvoreno je od 1. januara 2015. godine, što znači da svi kupci imaju pravo odabira snabdevača. EPS snabdeva 98 odsto tržišta komercijalnih kupaca električne energije.

  Izvor: Blic/RTS/Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE