U Berlinu niče "House of One": Crkva, džamija i sinagoga u JEDNOJ kući

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  U Berlinu niče “House of One”: Crkva, džamija i sinagoga u JEDNOJ kući

  U Berlinu je svečano položen kamen temeljac za ekumenski objekt pod nazivom House of One, koji će pod istim krovom smestiti crkvu, džamiju i sinagogu.

  “House of One u sebi sadrži zahtevan teološki zadatak: bez rezervi primiti drugačije duhovne perspektive. To je mesto otvorenosti i tolerancije”, rekao je predsednik Bundestaga Volfgang Šojble prilikom polaganja kamena temeljca u istorijskom centru Berlina.

  Šojble je istakao potrebu dijaloga među religijama, a to se, kako je rekao, pokazalo i kroz antisemitske ispade tokom antizraelskih protesta poslednjih sedmica.

  “Mi tome, nažalost, svedočimo i u Nemačkoj. Najnoviji antisemitski ispadi, kao posledica eskalacije nasilja na Bliskom istoku, zloupotrebljavaju veru u političke svrhe”, zaključio je Šojble.

  Projekat House of One nastao je na inicijativu pripadnika tri vere – hršićanske, židovske i muslimanske.

  Jedan od inicijatora, protestantski sveštenik Gregor Hohberg, ističe značaj simbolike gradnje te jedinstvene ustanove upravo na istorijski značajnom mestu u centru Berlina, gde je stajala crkva Sv. Petra, sagrađena u 13. veku, koja je nakon teških oštećenja tokom borbi za Berlin u Drugom svetskom ratu srušena tokom DDR.

  “Na najstarijoj lokaciji Berlina, tamo gde je stajala njegova prva crkva, želimo zajednički pogledati prema budućnosti. Na temelju stare crkve gradimo jednu potpuno novu zgradu – The House of One. To će biti kuća molitve i učenja u kojoj žive tri vere. Tu će biti sinagoga, crkva i džamija, sve pod istim krovom, rekao je Hohberg.

  Berlinski gradonačelnik Mihael Miler je taj projekt nazvao “simbolom tolerancije i uspešnog dijaloga među religijama”.

  Verska građevina, u kojoj bi se osim crkve, džamije i sinagoge trebala nalaziti i “zajednička dvorana za susrete”, trebalo bi biti dovršena do 2025. a predviđeni troškovi gradnje iznose 47.3 miliona evra. Iz javnih sredstava i iz privatnih donacija iz preko 60 zemalja do sada je sakupljeno 40 miliona evra.

  Izvor: Index

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE