Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  U Argentini, Argentina

  U Argentini generalni štrajk protiv predsednika: Otkazano 400 letova

  U Argentini je danas generalni štrajk i to je drugi po redu štrajk za samo pet meseci od dolaska na vlast predsednika Havijera Mileija (Javier) jer su građani nezadovoljni njegovim programom štednje za koji smatraju da ne postiže dovoljno dobre rezultate.

  U toj zemlji danas ne saobraćaju vozovi, podzemna železnica, biće mali broj autobusa, a zatvorene su škole i banke. Buenos Ajres od jutra deluje prazno, sa malim saobraćajem mada su neke radnje, posebno restorani i kafei otvoreni.

  Otkazano je oko 400 letova, što je pogodilo 70.000 putnika, dok su niskobudžetne aviokompanije nastavile sa radom.

  Prvi štrajk je održan 24. aprila.

  Inflacija 287 odsto

  Godišnja stopa inflacije u Argentini je u martu dosegla 287 odsto, i među najvišim je u svetu. Nova denominovana banknota trebalo bi da se na ulicama pojavi sledećeg meseca „kako bi se olakšale transakcije među korisnicima“, saopštila je centralna banka.

  U ovom trenutku, 10.000 pezosa, na koliko će novčanica glasi, zvanično vredi 11 američkih dolara, a na crnom tržištu devet dolara. Širom Argentine, gotov novac, naročito novčanica od 1.000 pezosa, ostaje najpopularnije sredstvo plaćanja.

  Kad se 2017. godine pojavila u opticaju, novčanica od 1.000 pezosa vredela je 58 američkih dolara na crnom tržištu. Sada vredi jedan dolar.

  Novac izgubio vrednost

  S obzirom na najgoru finansijsku krizu u Argentini u poslednje dve decenije i nestabilnost koju je izazvala, prodavci favorizuju „keš“ u odnosu na bezgotovinska plaćanja, i nude krupne popuste onima koji plaćaju gotovinom.

  Predsednik Havijer Milei došao je na vlast kao politički autsajder u decembru prošle godine, obećavajući da će ukrotiti inflaciju i stabilizovati pezos tako što će preokrenuti politike prethodnih levičarskih vlada, koje su štampale novac da bi finansirale javnu potrošnju.

  Ali oštre mere štednje Mileijeve vlade podjarile su cene na nivo američkih i evropskih cena, što je snažno pogodilo obične Argentince, pa je veliki nacionalni štrajk zakazan za sutra. Milei, uprkos velikoj inflaciji, kaže da njegov plan funkcioniše.

  Argentina najavljuje i novčanicu od 20.000 pezosa, ali kasnije tokom godine.

  Saznajte sve o dešavanjima u biznisu, budite u toku sa lifestyle temama. PRIJAVITE SE NA NAŠ NEWSLETTER.

  Izvor: BIZLife

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE