Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  U 2 REČENICE: Stiv Džobs je jednom dao savršen savet kada je u pitanju zapošljavanje ljudi

  Svaki šef bi trebalo da ceni ovaj jednostavan ali dubok savet bivšeg direktora Epla (Apple).

  Stiv Džobs (Steve Jobs) je možda imao veliki ego kao direktor kompanije „Epl“, ali je razumeo svoje mesto u eri informacija, kada je duhovito primetio (a ovaj citat se prepričava i dan-danas):

  „Nema smisla zapošljavati pametne ljude a onda im govoriti šta da rade; zapošljavamo pametne ljude da bi oni nama rekli šta da radimo.“

  Najbolji potez šefa jeste da namerno ne bude najpametnija osoba na poslu. Mnogi slavni preduzetnici bi se složili. Kako je čuveni biznismen Li Jakoka jednom rekao:

  „Zapošljavam ljude bistrije od sebe i ne smetam im na njihovom putu.“

  Iako ima mnogo pametnih ljudi, ovde se misli na jedan specifičan tip ljudi: radnici od znanja.
  Termin „radnici od znanja“ skovao je ekspert za menadžment Piter Draker (Peter Drucker) još 1959. godine. On je pod ovim pojmom podrazumevao ljude čiji je glavni kapital da razmišljaju za platu. Rade glavom, ne rukama, planiraju, analiziraju, organizuju, testiraju, distribuiraju, istražuju, i generalno doprinose transformaciji informacije u ekonomiji znanja.

  Draker je bio prorok, jer odmah nakon njegove smrti 2005. godine, radnici od znanja postaju menadžeri, i oni koji upravljaju drugima, i to je obeležje XXI veka.

  To dalje vodi do pitanja od milion dolara: Kako upravljati radnicima od znanja? Kako upravljati visokom plaćenim, nezavisnim misliocima koji vole da sami kontrolišu svoj rad i ne vole da se njima upravlja, i koji poseduju svoj smisao organizacije?

  Odgovor je – kao i sve druge. Ne morate biti pametniji od onoga ko je vaš zaposleni. Treba da znate kako da ih usmeravate. Jedan od saveta je i – slušajte ih više nego što govorite kako biste pokazali da cenite njihovu eskpertizu.

  Izvor: BIZLife/Inc.com

  Piše: N.V.

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE