
U 102. godini i dalje vodi biznis: Ovo su njene rutine za dug i zdrav život
Debora Sekeli je ovog meseca napunila 102 godine. I ne samo da često izlazi, posećuje prijatelje i govori na konferencijama, već i radi tri puta nedeljno u fitnes centru i banji koje je suosnovala 1940. godine.
„Kada sam se probudila ujutru kada sam napunila 100 godina, nisam mogla da nađem ništa drugačije pa sam nastavila da radim istu stvar. To je deo života, nešto što automatski znaš da moraš da uradiš. To nije opcija“, kazala je ona za CNBC Make It.
Evo tri svakodnevne rutine u koje se Sekeli kune i zaslužni su za njenu dugovečnost.
Krećite se svakodnevno
„Uvek sam pokušavala da pređem milju dnevno, a mi brojimo korake da bismo znali kada je to. Ne mogu da odremam popodne ako prethodno nisam prešla određeni broj koraka. To nije ništa što je strogo, samo je nešto što se radi. Baš kao i ustajanje ujutro“, otkrila je Sekeli.
Njen savet za praktikovanje svakodnevnog kretanja je da „nađete prijatelje koji su aktivni“.

Kretanje, biznis (Pixabay)
„Ja sam Jevrejka i imam prijateljicu koja je katolička časna sestra koja voli da šeta“, kazala je Szekeli.
Njeno vežbanje je manje energično nego što je bilo kada je bila mlađa, ali je i dalje efikasno. Kretanje kao fizička aktivnost niskog intenziteta je praksa koju često imaju najdugovečniji ljudi na svetu.
Kada je Sekeli živela na Tahitiju sa svojom porodicom, vozila je biciklo do škole i vraćala se kući na ručak. Takođe je redovno vežbala pilates, a posedovanje fitnes centra pomoglo joj je da da prioritet vežbanju.
Jedite biljnu hranu
Sekeli se od detinjstva pridržavala uglavnom biljne ishrane.
„Ja sam peskatarijanac. I zapravo sam imala sreće što nikada nisam jela meso zbog svojih roditelja“, kazala je ona.
Njene navike u ishrani su blisko povezane sa mediteranskom ishranom koja daje prednost integralnim žitaricama, voću i povrću, ribi i još mnogo toga.
Evo kako izgleda tipičan doručak, ručak i večera za nju:
Doručak: jogurt, banana i integralne žitarice
Ručak: Uvek ima salatu. Ali kada ruča u restoranima, voli da proba različite stvari.
Večera: „Često izlazim“, rekla je ona, pa bira ribu, salatu, pečeni krompir ili proba nešto novo.
U ranim fazama njenog biznisa bila je glavni kuvar i upravljala je farmom. Njena ishrana se sastojala od svežih namirnica koje je uključila u obroke koje je tamo služila.
Družite se i uvek „učite“
Deborin društveni kalendar je prilično popunjen.
„Imam sezonske karte za svaku predstavu u San Dijegu. Mnogo idem u pozorište i volim operu“, kazala je ona.

Stariji ljudi, biznis (Freepik)
Sekeli je nedavno proslavila svoj rođendan, gde je bila govornik pred nekoliko desetina svojih prijatelja. Ona takođe govori u svom odmaralištu svake srede i druži se sa gostima nekoliko puta nedeljno.
Osim društvenih aktivnosti, Sekeli uvek nastoji da nauči više, a istraživanja o dugovečnosti pokazuju da ljudi koji dostignu 80 godina i više nauče nešto novo svaki dan. Ona zna četiri različita jezika.
„Moj nemački je zarđao, ali moj francuski je odličan jer mnogo razmišljam na francuskom i sanjam o tome. A španski, govorim svaki dan“, istakla je ona.
Saznajte sve o dešavanjima u biznisu, budite u toku sa lifestyle temama. Prijavite se na naš newsletter.
Izvor: BIZLife
Foto: Pixabay, Freepik