Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  TV PREPORUKA: U večerašnjoj ponudi su dve emisije na RTS-u i film na TV 02

  ODLAZAK LEKARA

  Od 18.25 na drugom programu RTS-a emisija posvećena sve češćem fenomenu – odlasku medicinskog osoblja iz Srbije. Svake godine u Srbiji diplomu lekara dobije 1.100 studenata medicine na pet medicinskih fakulteta – u Beogradu, Novom Sadu, Nišu, Kragujevcu i Mitrovici. Procenjuje se da u potrazi za poslom iz zemlje godišnje ode 800 lekara i više od hiljadu medicinskih sestara i tehničara.

  Lekari su uvek odlazili u inostranstvo, na specijalizaciju, radi sticanja znanja i iskustva, ali su se i vraćali kako bi stečeno znanje primenjivali u klinikama u kojima rade. Danas je situacija malo drugačija.

  Sve više lekara iz Srbije kreće put Nemačke, Švedske, Norveške, Kuvajta. Najčešći razlozi za odlazak su, osim zarade, loši uslovi za rad, nemogućnot za usavršavanje i napredovanje u poslu.

  Doktor Branislav Milošević je volontirao u Zemunskoj bolnici na hirurgiji, ali kad ni posle nekoliko godina nije dobio posao sa porodicom je otišao u Nemačku.

  Za doktorku Nedu Dragićević Babić i doktora Vladimira Babića materijalni momenat nije bio presudan, ali usavršavanje svakako jeste. Svoje mesto su pronašli u Vircburgu.

  U timu lekara koji je uradio prvu transplantaciju materice u svetu bio je i doktor Milan Milenković. U Švedsku je stigao posle Norveške, gde je radio 8 godina jer za njega nije bilo posla u Gradskoj bolnici na Zvezdari.

  Emisija vas upoznaje i sa Anom i Bojanom, medicinskim sestrama koje uče nemački jezik pripremajući se za odlazak. Put do novog posla i novog života u inostranstvu nije lak, ali se sve više lekara i medicinskih sestara odlučuje na taj korak.

  NARODNO POZORIŠTE U DESET ČINOVA: PROLOG

  Od 20.00 na drugom programu RTS-a. Prva epizoda dokumentarno-igranog serijala Narodno pozorište u dest činova- Prolog istražuje same početke nastajanja ovog pozoršta, otkrivajući priče o ljudima koji su postavili temelje nacionale teatrske institucije.

  Od predstava igranih u beogradskim kafana do Velike scene, put je bio dugačak i pun izazova i prepreka.

  Knez Mihajlo (Aleksandar Đurica), vođen idejom da se kroz kulturu narod može potpuno oslobiti i ući u novo doba, podržao je izgradnju Narodnog pozorišta, iako njegovo otvaranje nije dočekao.

  U svom istraživačkom procesu, Narator (Nebojša Dugalić) će se susresti sa prvim upravnikom Narodnog pozorišta- Jovanom Đorđevićem (Igor Đorđević), koji će mu otkriti sa kakvim se problemima susretao pokušavajući da organizuje teatar, okupi ansambl i formira repertoar.

  NJEN ALIBI

  Od 23.30 na TV O2. Pisac detektivskih romana kuburi sa inspiracijom. Zato pristaje da pruži alibi prelepoj Rumunki koja je optužena za ubistvo. Naravno,odmah se zaljubljuje u nju. Iako je u početku verovao da je nevina, vremenom, posle niza komičnih situacija, koje su ga mogle stajati i života, njegova sumnja u njenu nedužnost, raste.

  Uloge: Tom Selek, Karolina Porizkova, Viliam Denijels Režija: Brus Beresford

  Izvor: BIZLife

  Foto: BizLife

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE