TV PREPORUKA: Filmovi i emisije sa škakljivim temama

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  TV PREPORUKA: Filmovi i emisije sa škakljivim temama

  PORODIČNE OAZE GRAĐANSKE SRBIJE – PORODICA ILIĆ

  Od 19.30 na drugom programu RTS-a. Pesnička kuća Ilića – otac Jovan i njegova četiri sina Milutin, Dragutin, Vojislav i Žarko – ostavila je neizbrisiv trag u srpskoj kulturi.

  Branislav Nušić je zabeležio u svojim uspomenama da je u njihovoj kući osamdesetih godina 19. veka bio jedini književni klub u prestonici. “Svi pokušaji, i raniji i pozniji, da se osnuje kakvo književno društvo koje bi književnike zbližilo i dalo jačega podsticaja književnosti, nisu nikada ni blizu dobacivali onome uticaju koji je u tom pogledu imala kuća Ilića. Kroz tu kuću, na kojoj su i danju i noću vrata bila otvorena, prošlo je nekoliko generacija književnika”. Nušić, inače vršnjak braće Ilić, smatrao je da je u njihovoj kući došlo i do smene romantičarske generacije Jove Ilića i realističke njegovih sinova, tako da je on u malom oslikavao i celu književnu situaciju u Srbiji.
  Vojislav Ilić (1860-1894)

  Porodica Jovana Ilića se razlikovala od ostalih građanskih porodica, posebno porodica državnih službenika koji su posle studija u inostranstvu dobijali visoke položaje u vlasti, dok su njegovi sinovi bili proglašavani za “buntovnike, loše đake, obeleženi kao protivnici dvora”.

  U emisiji govore: Prof. dr Tanja Popović i Prof. dr Dušan Ivanić, profesori Filološkog fakulteta u Beogradu, dr Bojan Jović, direktor Instituta za književnost i umetnost, dr Vesna Matović, kourednica Zbornika “Porodica Ilić u srpskoj književnosti i kulturi” i akademik Aleksandar Ivić, praunuk Vojislava Ilića.

  ŽIVOT PRIČA

  Od 22.00 na TV PRVA. Mobingom se smatra svako aktivno ili pasivno ponašanje prema zaposlenom ili grupi zaposlenih kod poslodavca, koje se ponavlja, a za cilj ima ili predstavlja povredu dostojanstva, ugleda, ličnog i profesionalnog integriteta, zdravlja i položaja zaposlenog. Mobingom se smatra ponašanje koje izaziva strah ili stvara neprijateljsko, ponižavajuće ili uvredljivo okruženje, pogoršava uslove rada ili dovodi do toga da se zaposleni izoluje ili navede da na sopstvenu inicijativu napusti posao. Kroz priču profesorki Vesne Prugić Mileusnić iz Novog Sada ( ovo je prva tužba za mobing u Vojvodini, podneta je 2010 godine i spor još traje), i Suzane Milutinović i Sunčice Ivanović iz Ćuprije u ovoj epizodi emisije “Život priča” ćemo saznati kako izgleda mobing u prosveti, šta su sve profesorke preživljavale i osetile na svojoj koži. Autka i voditeljka je Tanja Vojtehovski.

  PLJAČKA

  Od 21.00 na prvom programu RTS-a. Napeti triler, inspirisan napetom istinitom pričom. Davne 1971. godine, razbojnici su prokopali tunel do trezora banke u jednoj londonskoj ulici i pokrali novac i nakit vredan nekoliko miliona funti. (The Bank Job, 2008)

  Ništa od tog silnog plena nikada nije pronađeno i niko nije bio uhapšen. Pljačka je bila vest na naslovnicama novina samo nekoliko dana, a zatim je nestala iz javnosti  – rezultat Vladine odluke o ućutkavanju novinara.

  Priča uključuje ubistvo, korupciju i seksualni skandal koji vodi sve do Kraljevske porodice priča u kojoj su, od svih upletenih, lopovi najneviniji.

  Uloge: Džejson Stetam, Safron Barouz, Danijel Mejs, Stiven Kembel Mur.

  PISKARALO

  Od 21.00 na TV O2. Reporter Vard Džensen sa svojim kolegom Jardlijem Ačmanom dolazi iz Majamiha u svoj rodni gradić u potrazi za detaljima priče o okrutnom ubistvu šerifa. Navodni počinilac, Hilari Van Veter, osuđen je na smrt. U istraživanju im pomažu Džensenov mlađi brat, Džek, i izazovna Šarlot Bles. Ona je, naime, pozvala novinare iz Majamija, zaljubila se u Van Vetera iako ga nikad nije srela i odlučila je da ga oslobodi iz zatvora. Dok se slojevi priča polako ljušte, otkrivaju se duboko zakopane tajne i na videlo izlaze skrivene žudnje…

  Uloge: Metju Mekonahi, Zak Efron, Nikol Kidman, Džon Kjuzak Režija: Li Daniels.

  PRE NEGO ŠTO ZASPIM

  Od 23.30 na TV 02. Kristin Lukas svakoga jutra se budi u nepoznatoj sobi kraj nepoznatog muškarca. Ne zna ni gde se nalazi ni ko je ona. Ubrzo saznaje da je nepoznati čovek njen suprug Ben i da nakon saobraćajne nesreće koju je doživela svakoga dana izgubi iznova pamćenje čim zaspi. Pokušavajući da rekonstruiše prošlost, Kristin kopa po stvarima i nailazi na kameru na kojoj je sama sebi snimila poruku.

  Uloge: Nikol Kidman, Kolin Firt, Mark Strong Režija: Rovan Jofe

  Izvor: BIZLife

  Foto: youtube

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE