Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Tuže kompaniju: Vozačima Ubera OTKAZE podelio – algoritam!?

  Bivši vozači Ubera u Velikoj Britaniji podigli su tužbu protiv kompanije, tvrdeći da im je otkazala saradnju služeći se algoritmima, objavili su britanski mediji.

  Uber je registrovan u Holandiji gde drži i većinu podataka, pa je britanski Sindikat vozača i kurirskih aplikacija (ADCU) podneo tužbu pred holandskim sudom.

  Tvrde da su vozači od 2018. godine u više od 1.000 pojedinačnih slučajeva navodno neosnovano optuženi za prevaru i odmah su im ukinuti računi, bez prava na žalbu.

  „Svaki privatni najamni operater u Londonu, ako nekoga želi da otpusti, mora podneti zahtev i prijaviti vozača gradskom Zavodu za transport (TfL)“, objasnio je glavni sekretar ADCU James Farrar.

  „Vozači su se našli u kafkijanskoj situaciji – TfL ih može pozvati, imaju 14 dana da objasne situaciju i kažu zašto bi trebalo da zadrže dozvolu. Njihov položaj je strašan jer ne znaju o čemu se radi, Uber im to nije rekao“, dodao je Farrar.

  Sindikat zastupa holandski advokat Anton Ekker, koji se specijalizovao za pitanja zaštite ličnih podataka.

  „Pouzdano znamo da Uber koristi automatske algoritme za donošenje odluka o prevarama i deaktiviranju vozača. To se događa pvuda“, tvrdi Ekker za BBC.

  „Ako je donošenje odluka automatizovano, GDPR kaže da moraju imati zakonsku osnovu za upotrebu takve tehnologije i moraju vozačima pružiti mogućnost žalbe na automatizovanu odluku, što očigledno nisu učinili“, dodaje.

  Evropski zakon o zaštiti podataka (GDPR) propisuje određene obaveze firmama koje prikupljaju lične podatke ljudi, gde god se oni nalazili, ako su ti podaci povezani s potrošačima iz EU.

  U Uberu tvrde da su računi vozača ugašeni tek nakon što su ih pregledali njihovi specijalisti. „Uber dostavlja tražene lične podatke i one na koje pojedinci imaju pravo“, naglasila je predstavnica kompanije.

  Stručnjaci kažu da je tužba pravni izazov kojim se prvi put testira zaštita zagarantovana 22. člankom evropskog zakona o zaštiti ličnih podataka.

   

   

   

  Izvor: Novac.hr

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE