Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Tužba protiv Er Srbije i aerodroma: Nisu pustili autističnog dečaka u avion

  Jedanaestogodišnjem dečaku obolelom od autizma, prošle nedelje nije dozvoljeno da leti avionom Er Srbije, jer su supervizorka aerodroma, lekar i menadžerka leta procenili da bi njegovo plakanje moglo da uznemiri ostale putnike.

  Otac dečaka, inače istoričar Čedomir Antić, najavljuje tužbu protiv nadležnih na beogradskom aerodromu i srpske nacionalne aviokompanije Er Srbije.

  Dok je porodica Antić čekala u redu na aerodromu Nikola Tesla da se ukrca u avion za Tivat, njihov sin Vid se rasplakao. Za njih to nije bilo neubičajeno. Dečak ima autizam, te, kako kažu, takva stanja traju desetak minuta i prolaze sama od sebe. Međutim, zbog plakanja dečaka reagovala je supervizorka aerodroma.

  „Pitala je šta je sa njim, kad smo rekli da ima autizam ona je rekla da će mu zabraniti da leti, onda nas je odvela u ambulantu, ja sam odmah zapretio tužbom, jer sam rekao da ima autizam i da je to sve uobičajeno. Otišli smo kod lekara, koji nije hteo da se predstavi, niko se ne predstavlja, toliko o proceduri.“

  Ja sam posle saznao da je reč o specijalisti medicine rada, na pečatu piše doktor medicine, on u rešenju piše „rekli su mi da dečak boluje od autizma“, nije ga ni primio u ordinaciju, na hodniku smo bili“, objašnjava Čedomir Antić.

  Er Srbija: Po proceduri

  U Er Srbiji tvrde da su postupili prema postojećoj proceduri, koja je, kako navode u saopštenju, u skladu sa svetskim propisima iz ove oblasti, te svakog gosta koji pokazuje znake uznemirenosti mora da pregleda lekar na Aerodromu da bi se utvrdilo da li je gost u stanju da putuje.

  „Odluka da se mladom putniku ne dozvoli ukrcavanje u avion doneta je nakon što je postao jako uznemiren i počeo da se ponaša agresivnije, dok je čekao u redu za prijavljivanje na let. Zbog ovakvog ponašanja, pojedini gosti koji su takođe čekali u redu, izrazili su svoju zabrinutost osoblju Er Srbije, kojima je bezbednost i dobrobit svih putnika na letu uvek najvažniji prioritet. Nakon procene doktora, obavestili smo porodicu da njihov član, nažalost, neće moći da putuje i objasnili procedure u vezi sa promenom datuma leta“, navodi se u saopštenju aviokompanije.

  Čedomir Antić (foto: Medija centar)

  Čedomir Antić (foto: Medija centar)

  Otac dečaka kaže da nije primetio da se iko od drugih putnika bunio zbog dečakovog plakanja. Kao dokaz traži i da Er Srbija njegovom advokatu dostavi snimke sa terminala na kom su bili, jer će pravdu potražiti na sudu.

  „Ovde više nije u pitanju moj sin, ovde je u pitanju suvereno pravo svih građana, ovde je u pitanju veliki broj ljudi koji nemaju mogućnosti da vode višegodišnji spor koji ću ja voditi sa Er Srbijom i sa Aerodromom“, rekao je Antić.

  Antić dodaje, da je njegov sin Vid, do sada, nekoliko puta leteo avionima drugih avio kompanija i da nikada ranije nisu imali problem zbog dečakovog autizma.

  Izvor: N1

  Foto: Beta

  What's your reaction?

  Komentari

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE