Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Šabić pokrenuo nadzor zbog elektronske evidencije građana

  Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić je saopštio da je pokrenuo postupak nadzora, povodom vesti da su ministarstva državne uprave i unutrašnjih poslova potpisala sporazum zbog stvaranja elektronske evidencije građana.

  U saopštenju se navodi da tekst sporazuma nije objavljen i da o njegovoj sadržini, iako očigledno ima za predmet izuzetno obimnu obradu podataka o ličnosti, nije traženo mišljenje Šabića.

  On je zato od ministarstava zatražio da u roku od pet dana dostave primerak Sporazuma o poslovno-tehničkoj saradnji, kao i da odgovore koji je pravni osnov za uspostavljanje Centralnog registra, ko je rukovalac podataka i kakvi podaci o ličnosti će biti sadržani u registru.

  Šabić je zatražio i odgovore na pitanja iz kojih izvora će se prenositi podataci o ličnosti, kakva je svrha obrade, ko su budući korisnici i da li su preduzete organizacione i tehničke mere zaštite podataka u elektronskoj razmeni.

  Od ministarstava je Šabić zatražio da objasne kakve su mere zaštite podataka preuzeli u smislu sistema razmene podataka, administracije, procesa autorizacije i autentifikacije.

  Šabić je u ministarstvima državne uprave i unutrašnjih poslova pokrenuo i postupak nadzora nad primenom Zakona o zaštiti podataka o ličnosti.

  U saopštenju se navodi da Šabić načelno stoji na stanovištu da je saradnja ministarstava nešto što se zasniva na Ustavu i zakonu i što je određeno zajedničkim ciljem, zaštitom i unapređenjem prava građana, i da u tu svrhu nisu neophodni posebni sporazumi ili protokoli.

  Šabić je zaključio da obrada podataka mora biti uređena isključivo zakonom, a ne aktima niže pravne snage.

  Izvor: BIZLife/Beta

  Foto: Youtube/Printscreen

  What's your reaction?

  Komentari

  • Sonja

   Bravo za Sabica, izuzetno hrabar covek.

  • ivan

   Ja sam zdravstveni radnik i video sam kako sestre kad zele da saznaju nesta o pacijentu vide ime na knjizici i traze FB profil te osobe. Takodje iz ciste radoznalosti ili da bi ogovarale ulaze na sajt RFZO i vide masu licnih podataka. Sta li onda moze da urade mocni MUP i drzavna uprava? Zastita podataka je pateticna.

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE