"Turski tok" ZADOVOLJAVA potrebe Srbije

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  “Turski tok” ZADOVOLJAVA potrebe Srbije

  Radnici srpsko-ruskog preduzeća Gastrans nastavljaju radove na izgradnji gasovoda “Turski tok” preko Srbije i trenutno su na dve deonice, Zaječar–Ćuprija i Šajkaš–Senta.

  Do sada je zavareno više od 75 odsto cevi, a cilj je da se u predviđenom roku, do kraja godine, završe radovi od Bugarske do Mađarske. Planirano je da se položi ukupno oko 50.000 tona cevi.

  Gasovod će iz Bugarske ulaziti u Srbiju kod Zaječara, protezati se do Kanjiže i kod Horgoša izlaziti u Mađarsku.

  Potrošnja gasa neprestano raste, tako da će potrebe za gasom u Srbiji u budućnosti biti sve veće. Tokom 2018. izvoz Gasproma u Srbiju iznosio je 2,15 milijardi kubnih metara gasa, što je za 1,2 odsto više u odnosu na 2017. godinu.

  Projekat izgradnje magistralnog gasovoda trebalo bi znatno da ojača energetsku bezbednost naše zemlje, ali i da omogući razvoj gasifikacije zemlje.

  Prema podacima Sputnjika, iz druge cevi “Turskog toka” Bugarskoj će pripasti 3,5 milijardi, 2,5 milijardi Srbiji, šest Mađarskoj, a preostalih 3,75 milijardi moglo bi da da ode Slovačkoj ili da završi u najvećem skladištu gasa “Baumgarten”.

  Srećko Đukić, stručnjak za međunarodne gasne prilike, kaže da je 2,5 milijardi kubika gasa, koliko će ostati Srbiji, sasvim dovoljno, jer mi trošimo oko dve milijarde godišnje.

  Pored toga, ruski ministar energetike Aleksandar Novak izjavio je da propusni kapacitet “Turskog toka” može biti proširen ako dođe do povećanja tražnje za ruskim gasom. To znači da će se, u slučaju da se poveća broj gasifikovanih domaćinstava ili da sva industrija pređe na gas, povećati i količine dotoka plavog goriva.

  Njega, kaže, mnogo više brine na koji način će Srbija izbeći obavezu trećeg energetskog paketa, odnosno ostati pri tome da samo ruski gas prolazi “Turskim tokom”.

  Upućeni u gasne prilike u Srbiji nemaju, međutim, nikakvu dilemu da će se ovom trasom gas transportovati bez problema, jer je već dogovoreno da se 10 do 20 odsto kapaciteta “Turskog toka” ustupi trećoj strani, kaže izvor Politike.

  Pitanje kapaciteta koji će ići ka Srbiji – da li će ga biti tri ili dve milijarde – može da se s Gaspromom rešava u hodu, ukoliko potrebe za ovim energentom budu veće od sadašnjih.

  Sa 2,5 milijardi Srbija pokriva sve svoje trenutne potrebe. Osim toga, puno je i skladište gasa “Banatski dvor”, kaže izvor beogradskog lista.

  Izvor: Politika

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE