Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Turska zaustavila tranzit sankcionisane robe u Rusiju

  Turska je ovog meseca naglo zaustavila tranzit sankcionisane robe u Rusiju zato što Evropska unija i SAD pritiskaju saveznike da podrže mere uvedene zbog ruskog napada na Ukrajinu.

  Vlada je naložila obustavu tranzita takve robe preko Turske od 1. marta u skladu sa sankcijama, rekao je visoki turski zvaničnik, koji je želeo da ostane anoniman, preneo je Blumberg.

  „Sistem carinjenja tereta u Turskoj jednostavno je prestao da funkcioniše“, navela je Ekaterina Lazutkina, suvlasnica Vendor Kargo, kompanije za otpremu od vrata do vrata, carinjenje i opštu špediciju sa sedištem u Moskvi, koja radi kroz Tursku.

  Carinski sistem sada blokira robu namenjenu Rusiji, rekla je ona.

  Turska je tokom prošle godine postala jedno od utočišta ruskog bogatstva i centar za nabavku dobara, zahvaljujući ličnom odnosu između Vladimira Putina i predsednika Redžepa Tajipa Erdogana.

  Turski izvoz u Rusiju porastao je na 9,3 milijarde dolara u 2022. sa 5,8 milijardi dolara godinu dana ranije, što ilustruje poteškoće sa kojima su se SAD i EU suočile u okupljanju jedinstvenog fronta protiv Putina.

  „Stav Turske povezan je sa proširenjem sankcija EU Rusiji“, rekao je Mustafa Boiacioglu, glavni izvršni direktor istanbulske carinske brokerske kuće Subasi, koji je potvrdio blokadu.

  Rekao je da nije bilo zvaničnog saopštenja niti prelaznog perioda, što je izazvalo zabunu među kompanijama.

  Izvor: Politika, Tanjug

  Foto: Beta_AP

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE