Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Trivan: Prodaja vode je nacionalna katastrofa

  Okvir investiranja u podizanje kvaliteta i očuvanja životne sredine je oko 15 milijardi evra, a rasprodaja izvora pijaće vode ravna je nacionalnoj katastrofi, kaže ministar zaštite životne sredine Goran Trivan.

  Rok investiranja u životnu sredinu zavisi od toga koliko ćemo brzo moći da obezbeđujemo sredstva i menjamo standarde, rekao je Trivan u intervjuu za Politiku i dodao da veruje da za to ne može da bude period kraći od 25 do 30 godina.

  Svaki „zeleni dinar“ od taksi i naknada, kako je rekao, mora da bude potrošen na životnu sredinu i da će Evropska unija to postavljati kao uslov.

  „Ekologija nije trošak, nego investicija za budućnost. Poslove vredne oko 15 milijardi evra, koliko nam treba za životnu sredinu, obaviće radnici u Srbiji i bićemo u prilici da otvorimo hiljade novih radnih mesta“, istakao je Trivan.

  Na konstataciju novinara da su u prethodnih deset i više godina izvori pijaće vode uglavnom prodati strancima, Trivan je ukazao da su krivci za to oni koji su prodavali taj resurs našeg opstanka i da će se prave posledice videti kada nastane doba nestašice vode zbog klimatskih promena.

  „Rasporadaja pijaće vode ravna je nacionalnoj katastrofi i mislim da bi, koliko god je moguće, trebalo da nalazimo načine kako to da vraćamo.“

  Upozorio je da niko ne može da sačuva svoju samostalnost ako nema resurse da bude samoodrživ i dodaje da Srbija to može, jer ima resurse.

  Ističući da je ugalj naš najvažniji resurs, Trivan kaže da su nam potrebne nove tehnologije, kao što je takozvana TRIG tehnologije kojom se iz uglja proizvodi gas.

  Izvor: Danas, FoNet

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE