Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Tri srpske naučnice dobitnice stipendije L’Oréal-UNESCO “Za žene u nauci”

  Kako da prirodni proizvodi postanu alternativa za dostupne lekove, kako će izgledati baterije buduće generacije i na koji način veštačka inteligencija može da pomogne lekarima u medicinskoj dijagnostici?

  Odgovore na ova pitanja traže Marija Ivanov, Snežana Papović i Tijana Šušteršič, mlade naučnice, ovogodišnje dobitnice Nacionalne stipendije u okviru svetski poznatog programa L’Oréal – UNESCO “Za žene u nauci” (L’Oréal – UNESCO For Women in Science).

  Stipendije u vrednosti od po pet hiljada evra namenjene su realizaciji njihovih naučnih istraživanja koja će biti sprovedena u Srbiji.

  Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić, uručujući nagrade dobitnicama, istakao je da su dostignuća žena u nauci često na izuzetno visokom nivou i da društvo to uvek treba da prepozna.

  „Istraživanje, inovacije i rad su osnov napretka države i uveren sam da će vaša vizija i naučna dostignuća doprineti napretku naše nauke i društva. Broj ovogodišnjih prijavljenih kandidatkinja 58, od čega njih 23 su na doktorskim studijama, a 35 su doktori nauka, ukazuje da Srbija ima izuzetan naučni potencijal. To nas ohrabruje, ali i obavezuje, da i u budućnosti nastavimo da pružamo podršku našim izuzetnim mladim naučnicama i da nastavimo ulaganja u nauku. Da podstičemo talentovane i nauci posvećene žene kako bi unapredile svoj naučnoistraživački rad i nastavile da se bave naukom. Stipendija je samo vrsta ohrabrenja i podsticaj za unapređenje naučno-istraživačkog rada i nastavak rada u Srbiji. Ministarstvo prosvete, radi i radiće na poboljšanju uslova za nauku i istraživače i izuzetno je ponosno na činjenicu da u Srbiji, žene istraživači čine oko 52 odsto populacije istraživača, što je daleko više od evropskog proseka“, rekao je Ružić.

  Cilj međunarodnog programa „Za žene u nauci“ je da širom sveta, ali i našoj zemlji, podrži  žene istraživače koje svojom posvećenošću, dostignućima i vizijom doprinose napretku nauke i društva.

  U Srbiji se u okviru ove inicijative već jedanaest godina, u partnerstvu Komisije Republike Srbije za saradnju sa UNESCO-m, Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i kompanije L’Oréal Balkan, nagrađuju najbolje mlade naučnice, navodi se u saopštenju.

  Nacionalne stipendije „Za žene u nauci“ predstavljaju vid podrške njihovom daljem profesionalnom usavršavanju i podsticaj da nastave da se bave naukom u Srbiji.  Od pokretanja programa do danas, na konkursu za Nacionalne stipendije učestvovalo je više od 600 mladih naučnica, a najboljima su do sada dodeljene 32 stipendije, u ukupnom iznosu od gotovo 20 miliona dinara.

  Ko su ovogodišnje dobitnice stipendija:

  Snežana Papović je doktor hemijskih nauka i docent na Katedri za Analitičku hemiju, Departmana za hemiju, biohemiju i zaštitu životne sredine, Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu. Snežanin naučni doprinos se sastoji od 46 publikacija u vrhunskim međunarodnim časopisima, više od 60 saopštenja sa naučnih konferencija i 466 citata. Fokus Snežaninog naučnog istraživanja je unapređenje performansi litijum-jonskih baterija kroz povećanje njihovog kapaciteta i povećanje termičke stabilnosti upotrebom unapređenih elektrolita.

  Dr Marija Ivanov je naučna saradnica u Mikološkoj laboratoriji, Instituta za biološka istraživanja „Siniša Stanković” Instituta od nacionalnog značaja za Republiku Srbiju, Univerziteta u Beogradu. Do sada je objavila 59 naučnih radova u međunarodnim časopisima i nekoliko poglavlja. Dr Ivanov se usavršavala na različitim evropskim institutima.  Bavi ispitivanjem biološke aktivnosti različitih prirodnih proizvoda, a sve u cilju pronalaska prirodne alternative dostupnim lekovima. Njena istraživanja su fokusirana prvenstveno na antimikrobnu aktivnost novih agenasa i to sa različitih aspekata, uključujući uticaj potencijalnih novih terapeutika na suzbijanje virulencije patogenih mikroorganizama.

  Tijana Šušteršič je student doktorskih studija na Fakultetu inženjerskih nauka, Univerziteta u Kragujevcu, gde je i zaposlena kao asistent. Učestvuje u izvođenju vežbi na matičnom fakultetu iz čak 11 predmeta iz oblasti veštačke inteligencije, programiranja, kompjuterske grafike i bioinženjeringa. Oblast naučnog istraživanja Tijane Šušteršič je primenjena informatika u inženjerstvu, a cilj je da pokaže da veštačka inteligencija može da se primeni na više različitih grana medicine i pomogne u medicinskoj dijagnostici. Bavi se i implementacijom algoritama veštačke inteligencije u cilju razvoja epidemiološkog modela širenja COVID-19 bolesti na nivou populacije, kao i personalizovanog modela razvoja kliničke slike kod pojedinca zaraženog ovom bolešću.

  Konkurs za prijavu za naredni ciklus programa nacionalnih stipendija „Za žene u nauci“ biće otvoren 1. januara 2022. godine. Konkurs je, inače, namenjen mladim naučnicama u Srbiji, do 35 godina starosti, koje su upisale ili završile doktorske ili postdoktorske studije u oblasti prirodnih nauka. Svake godine dodeljuju se po tri stipendije, svaka u iznosu od pet hiljada evra u dinarskoj protivvrednosti.

  Detaljne informacije o programu i proceduri konkurisanja za stipendije mogu se naći na sajtu www.zeneunauci.co.rs

   

   

   

  Izvor: BIZLIfe

  Foto: Željko Kovačević

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE