TRI jednostavne stvari koje možete raditi SVAKI DAN i povećati svoj EQ

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  TRI jednostavne stvari koje možete raditi SVAKI DAN i povećati svoj EQ

  EQ je emocionalna inteligencija i ogleda se u empatiji i opštem povezivanju sa ljudima koji su vam bliski i koji vas okružuju. Znate kako da budete pametniji – čitajte, rešavajte zadatke, razgovarajte sa pametnim ljudima – ali kako da budete finiji i da imate više empatije?

  Eksperti govore da je mnogo lakše da poboljšate EQ nego IQ. Proveli smo godine i godine u školskoj klupi kako bismo naučili stvari koje nas čine inteligentnijim. Međutim, niko nas nikada nije naučio kako da reagujemo na tuđe emocije, zato se EQ čini tako misterioznim.

  Evo kako to da promenite, objašnjava profesor i pisac Minter Dial (nakon što je istražio mnoge studije o prednostima empatije na poslu):

  1. Slušajte aktivno

  “Vežbajte aktivno slušanje tako što ćete preformulisati poruku koju je osoba upravo rekla. Možete da počnete vežbu počevši od kasirke u prodavnici ili konobara u restoranu. Posmatrajte neverbalne znake. Ključ je u tome da se fokusirate na predviđanje značenja i osećanja osobe sa kojom komunicirate”, kaže Dial.

  2. Čitajte fikciju

  Literatura vas može upoznati sa unutrašnjim razmišljanjem složenih likova koje inače ne moete da “upoznate”. “Istraživanje je pokazalo da postoji jaka veza između književnosti i veštine tumačenja emocija, i kod učenika i kod strastvenih čitalaca. Fikcija očigledno može da prevari vaš um tako d amislite da ste deo priče, a empatija koji odećamo prema fiktivnim likovima je ista kao i ona prema stvarnim ljudima”, dodaje Dial

  3. Vežbajte svesnu pažnju (mindfulness)

  Svesna pažnja (mindfulness) i meditacija su usredsređeni na OVDE i SADA. “A vi svakako morate biti prisutni kada slušate nekoga da biste mogli da saosećate sa njim”, kaže Dial i dodaje da možete početi sa OVOM vežbom – za početnike koji žele da meditiraju.

  Izvor: BIZLife/Inc

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE