Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  trgovinski deficit

  Nemačka zabeležila prvi TRGOVINSKI DEFICIT još od 1991. godine

  Nemačka je prijavila svoj prvi mesečni trgovinski deficit u poslednje tri decenije, pošto su se kompanije suočile sa rastućim troškovima za uvoz i smanjenom tražnjom za njihovim proizvodima usred lošije ekonomske situacije.

  Manjak u maju za najveću evropsku ekonomsku silu iznosio je milijardu evra, što je jaz koji nije zabeležen još od 1991. Prekogranična prodaja je neočekivano opala za 0,5 odsto, dok je uvoz porastao za 2,7 odsto, mnogo više nego što su ekonomisti očekivali.

  „Nije toliko iznenađujuće što izvoz opada u trenutnoj situaciji. Morate se fokusirati na uvoz, a posebno na kretanje cena“, rekao je Oliver Rakau, ekonomista Oksford Ekonomiksa u Frankfurtu.

  trgovinski deficit

  izvoz, nemačka, pixabay

  Ruska invazija na Ukrajinu i kineska blokada vezana za epidemiju izazivaju pustoš u međunarodnim lancima snabdevanja, sa značajnim posledicama po nemačku izvozno orijentisanu ekonomiju. Otuda trgovinski deficit koji je nezabeležen poslednji 30 godina.

  Mračni izgledi za trgovinu

  Cene uvoza kao što su energija, hrana i delovi koje koriste proizvođači porasle su za više od 30 odsto u maju u odnosu na pre godinu dana, dok su cene izvoza porasle samo za polovinu te stope.

  Čak i ako podaci izgledaju manje značajno kada se koriguju zbog inflacije, spoljna trgovina će i dalje imati negativan doprinos nemačkom rastu, koji se takođe računa realno, rekao je Rakau.

  Sa rastućim životnim troškovima i velikom neizvesnošću, „izgledi za trgovinu su prilično mračni“, rekao je on.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE