Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Trgovci iz komšiluka nezadovoljni NERADNOM NEDELJOM, traže ukidanje

  Trgovci u Crnoj Gori traže da se ukine neradna nedelja, saopšteno je iz Privredne komore Crne Gore.

  „Od resornog ministarstva tražimo da se s ciljem očuvanja radnih mesta, povećanja prometa, privredne aktivnosti, ekonomskog rasta, saniranja posledica krize i pripreme turističke sezone – ukine član 35a, Zakona o unutrašnjoj trgovini, i omogući rad trgovcima nedeljom“, saopštili su trgovci, prenosi portal CDM.

  Ukoliko ne postoji spremnost državnih organa da se ukine neradna nedelja, trgovci su predložili kompromisno rešenje: da 26 nedelja u godini bude radno, tokom letnje i zimske turističke sezone, oko novogodišnjih praznika i raspusta, navodi dalje crnogorski portal.

  „Alternativno, potrebno je omogućiti privrednim subjektima iz sektora trgovine rad nedeljom u jednoj smeni na nivou cele godine, ili makar tokom letnje sezone. Neophodno je hitno formirati radnu grupu koja bi formulisala konačan predlog rešenja i u direktnoj komunikaciji obrazložila predlog resornom ministarstvu“, piše u saopštenju.

  Značajan pad broja zaposlenih

  Ostvareni promet u trgovini na malo, u tekućim cenama, iznosio je 1.253,3 miliona evra u 2020. i manji je za 16,8% u odnosu na 2019, kada je iznosio 1.507,1 miliona evra. Sektor trgovine beleži i značajan pad broja zaposlenih.

  „U ovom sektoru je u proseku bilo zaposleno 34.922 radnika što je pad od 12,3 odsto ili oko pet hiljada radnika manje u odnosu na 2019. godinu kada je zapošljavao u proseku 39.834 radnika“, navodi se u saopštenju.

  Crna Gora prva je država u regionu koja je zakonom zabranila rad trgovinskih objekata nedeljom krajem oktobra 2019. godine.

  Ministar ekonomskog razvoja Crne Gore Jakov Milatović u decembru prošle godine izjavio je da treba razmotriti ponovno uvođenje radne nedelje. On je ocenio da će se tako povećati privredna aktivnost, ali uz obavezno paralelno jačanje zaštite prava radnika.

  Izvor: CDM

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE