Tramp počeo da se dogovara sa Evropom

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Tramp počeo da se dogovara sa Evropom

  Američki predsednik Donald Tramp i predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker dogovorili su da će raditi na ukidanju carina i smanjenju trgovinskih barijera.

  “Danas smo se, pre svega, saglasili da zajedno radimo u pravcu ukidanja carina, necarinskih barijera i dotacija za neautomobilske industrijske proizvode”, rekao je Tramp novinarima uz Beloj kući, stojeći pored Junkera, prenosi Rojters.

  Tramp je rekao i da je dogovorena saradnja u cilju smanjenja barijera i povećanja trgovinske razmene na polju usluga, hemikalija, farmacije, medicinskih proizvoda, kao i soje.

  Prema njegovim rečima, “ovo je veliki dan za slobodnu i pravednu trgovinu”, a pitanja “carina na čelik i aluminijum biće rešena, što važi i za carine kao protivmere”.

  Junker je izjavio da je danas postignut dogovor, kao što je i nameravao, prenosi AP.

  “Identifikovali smo oblasti na kojima ćemo zajedno raditi. Radićemo na ukidanju carina na industrijsku robu, što mi je bila glavna namera”, rekao je on.

  Junker se prethodno sastao sa Trampom u Beloj kući i tom prilikom poručio da su EU i SAD partneri i saveznici, a ne neprijatelji, i da moraju da sarađuju na početku trgovinskih pregovora između dve velike ekonomije.

  Tramp je novinarima, na početku sastanka sa Junkerom u Ovalnom kabinetu, rekao da se nada da će postići pravedan i recipročan trgovinski sporazum između SAD i Evrope.

  Inače, američki predsednik je ranije zapretio uvođenjem carina na uvoz evropskih automobila, što je Evropljane navelo da nagoveste mogućnost uvođenja carina na američku robu u vrednosti od 20 milijardi dolara kao protivmeru.

  Podsetimo, Evropska komisija se pripremala za uvođenje tarifa na 20 milijardi dolara vredan uvoz američkih proizvoda.

  Ovakav potez usledio je nakon pretnji i najava američkog predsednika Donalda Trampa da će uvesti 20-procentne carina na uvoz svih automobila proizvedenih u EU.

  Izvor: B92, agencije

  Foto: Beta

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE