Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  „Torlak“ ispunio uslove za proizvodnju vakcina najsavremenije mRNA tehnologije

  Direktorka „Torlaka“ Vera Stoiljković rekla je za RTS da je ta ustanova dobila obaveštenje od SZO da će Institut, odnosno Srbija, učestvovati u transferu tehnologije informacione RNK za proizvodnju lekova i vakcina.

  Institut za virusologiju, vakcine i serume „Torlak“ ispunjava neophodne uslove za proizvodnju vakcina najsavremenije, takozvane mRNA tehnologije. To je procenila Svetska zdravstvena organizacija, koje je nedavno i saopštila da će Srbija biti jedna od zemalja u kojoj će se praviti te vakcine.

  Krajem februara, posle razgovora ministra zdravlja Zlatibora Lončara sa predstavnikom SZO za Srbiju i za region Fabijom Skanom i sa predstavnkom SZO za Evropu Hansom Klugeom, stigla je dobra vest da će Srbija moći da proizvodi najsavremeniju vakcinu za mnoge bolesti – to je nova tehnologija, tada je stigla dozvola za Srbiju.

  Stoiljković: Veliki korak

  Direktorka Instituta „Torlak“ rekla je da je ta ustanova dobila obaveštenje od SZO da će Institut, odnosno Srbija učestvovati u transferu tehnologije informacione RNK za proizvodnju lekova i vakcina.

  To je, kako kaže, veliki korak, to je budućnost, ono što će napraviti tri koraka napred u osavremenjavanju ovih proizvodnji.

  Ova tehnologija je poznata zbog vakcine protiv kovida 19, tu tehnologiju su koristili Fajzer, Biontek i Moderna. To nije tehnologija koja će se koristiti samo u borbi protiv kovida 19.

  „Mi se sa tim tehnologijama još nismo upoznali, zato služi ovaj transfer tehnologije, upoznali smo se sa efektima koje vakcine imaju i svi smo zadovoljni, efekti su savršeni, to je napredna tehnologija. Nadamo se i očekujemo da ćemo u dogledno vreme uspeti da je osvojimo zajedno uz podršku Vlade i Ministarstva zdravlja kao i do sada“, kaže dr Stoiljković.

  Stogodišnje iskustvo „Torlaka“, kadar koji on poseduje, kao i svi neophodni prostori koje ćemo staviti na raspolaganje za ovu temu su bili uslovi – to je neophodno da bi se ovako nešto moglo sprovesti. Čeka nas dug put, ozbiljno ćemo raditi, napomenula je ona.novavaks

  „Nakon perioda kada smo se oporavljali, sada osvajamo nove tehnologije, proizvodimo nove vakcine, napredujemo. Kada budemo usvojili novu tehnologiju za informacionu RNK, moći ćemo mnogo više, to se ne odnosi samo na kovid vakcinu već i na mnoge druge vakcine i lekove“, kaže dr Stoiljković.

  Izvor: RTS

  Foto: BIZLife

  What's your reaction?

  Komentari

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE