Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Ugalj, Evropska unija

  „Topli“ apel profesora: Drvo za zimu kupujte što pre

  Profesor Šumarskog fakulteta Branko Glavonjić apelovao je na građane koji za ogrev koriste drvo i pelet da ih kupe što pre jer se, kaže, može dogoditi da u oktobru ionako visoke cene budu još veće.

  „Nadam se da će tema energenata za ogrev doći na dnevni red Vlade Srbije i da će ona iskoristiti svoj autoritet da u razgovoru sa ključnim igračima na tržištu uspostavi stabilan nivo cena, a ukoliko se to ne dogodi, cene će biti još veće“, upozorio je Glavonjić u izjavi Tanjugu.

  On kaže da se takva situacija sa ogrevom nije desila u proteklih 30 godina i da je posledica ogromne potražnje za ogrevnim drvetom i drvnim peletom, te da je tržište odreagovalo u segmentu cena.

  Nezabeleženo, preterano, nenormalno

  „U ovom trenutku naša kalkulacija pokazuje da je cena ipak malo previsoka u odnosu na troškove proizvodnje. Od sredine maja do sredine juna cene peleta porasle su između šest i osam hiljada dinara, a da pri tome nije bilo nekog značajnijeg rasta inputa iz kojeg se one proizvode. To je preterano“, kazao je Glavonjić.

  Naveo je da je u Skoplju cena peleta krajem juna bila 305 evra, u Banjaluci 294, u Beogradu 363, u Zagrebu 417 i u Ljubljani 362 evra, a istovremeno u Italiji je cena bila 372, u Češkoj 330, a u Austriji 367 evra. „To znači da su cene u Beogradu veće nego u Sloveniji i da je ona skoro ista kao u Austriji, što je nezabeleženo. To govori koliko je izražena potražnja pa i kriza“, ističe Glavonjić.

  Napominje i da je veliki disbalans između ponude i potražnje koja je strahovita velika. „Ponuda je relativno zadovoljavajuća, ali niža od potražnje. To je jedna nenormalna situacija sa tržišnog i ekonomskog aspekta da rastu i cene i potražnja. Logično je da kada cene rastu pada potražnja“, naglašava profesor.

  Glavonjić kaže da oko 110.000 domaćinstava koristi drvo i pelet, ali da će ove godine taj broj biti značajno veći jer su se mnogi koji se greju na gas ili neko drugo gorivu, odlučili da u rezervi ima jednu sigurnu varijantu, i to je jedan od razloga za povećanu potražnju.

  Ključni igrači da smanje cene

  On kaže da je Srbija u prva četiri meseca uvezla 37,5 hiljada tona drvne sirovine od koje se pravi pelet, dodajući da je to 45 odsto ukupnog uvoza za prošlu godinu.

  „Ostali dobavljači drvne sirovine imaju skoro duplo višu cenu u odnosu na Srbijašume, koja trpi veliki pritisak od industrije peleta, ploča, domaćinstava i ostalih. Oni se trude da proizvedu, ali je potražnja nekoliko puta veća od onoga što oni uspeju da proizvodu“, konstatuje Glavonjić.

  Ocenjuje da je zabrana izvoza drvnog ogreva i peleta dobra mera, a da bi sledeći korak trebalo da bude razgovor nadležnih sa ključnim igračima da bi se smanjile cene, jer su one ekstremno visoke.

  Izvor: Nova S, Tanjug

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE