Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Petrović: Poskupljenje struje neophodno, ali besmisleno ako EPS nastavi ovako

  Predsednik Fiskalnog saveta Pavle Petrović ocenio je da je u slučaju Srbije svetska kriza samo ogolila domaću krizu sa strujom i gasom koji bi morali da poskupe da bi se sprečilo gomilanje gubitaka EPS-a i Srbijagasa.

  „Ovaj porast cena od 15-20 odsto bi obezbedio da EPS ne napravi dodatnih 500 miliona evra gubitka za celu sezonu“, naveo je Petrović za TV Insajder i naglasio da povećanje cene ima smisla samo uz strukturni zaokret u poslovanju tog preduzeća.

  Rekao je da bi povećanje cena trebalo da znači zaokret u socijalnoj politici, te objasnio da relativno nisku cenu sada plaćaju i oni koji treba da budu subvencionisani, ali i svi koji bi morali da plate punu cenu.

  Petrović je rekao da je poslednji izveštaj pokazao da je građane koštalo milijardu evra poslovanje EPS-a i Srbijagasa, odnosno ono što se, kako je naveo, naziva socijalna cena struje i gasa.

  Kazao je da postoje opcije da gubitak EPS-a ide ili u budžet, pa onda svi građani da to plate podjednako bez obzira koliko troše ili da se, kako je naveo, bar za sledeću sezonu taj trošak sada prenese na cene.

  Petrović je rekao da tek 10-15 odsto potrošnje gasa ide direktno na domaćinstva, a ostatak na privredu i na elektrane.

  „Na 15 odsto poskupljenja bi inflacija porasla za 1,5 odsto“, dodao je on.

  Prema njegovim rečima, porast cene bio bi uzaludan i ne treba ga činiti ako će dovesti ponovo do porasta plata u EPS-u, i kako je kazao, daljeg tolerisanja svih neefikasnosti i zloupotreba, kao i sumnjivih javnih nabavki.

  „Cene ima smisla podizati jedino ako je to prvi korak u strukturnom zaokretu vezano za poslovanje EPS-a“, smatra on.

  Izvor: Beta

  Foto: Screenshot

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE