TOP 10 najboljih gradova sveta za penziju - dva sa Balkana

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  TOP 10 najboljih gradova sveta za penziju – dva sa Balkana

  Ugledni nemački portal Fokus, uvrstio je Trebinje i Osijek na listu top 10 svetskih gradova za život u penzionerskim danima.

  Zašto ne biste uživali u penziji tamo gde sunce sija tokom cele godine ili je kvalitet života mnogo bolji nego u Nemačkoj, piše portal Fokus.

  Do liste 10 najboljih gradova za život nemačkih penzionera portal Fokus je došao poređenjem 574 grada širom sveta na osnovu podataka sa veb stranice za poređenje Numbeo.

  Uzeti su u obzir sledeći faktori: Prosečna kirija u gradu u poređenju sa Berlinom, ostali troškovi života u poređenju sa Berlinom, kakva je lokalna zdravstvena zaštita prema strancima koji tamo žive, koliko je bezbedno mesto za život, kakva je klima, zagađenje, posebno kvalitet vazduha i koliko brzo i bez stresa možete automobilom ili javnim prevozom proći kroz grad?

  Grad je mogao da osvoji najviše 100 bodova u svim kategorijama. Iz konačnog rezultata uklonjeni su svi gradovi koji nisu dobili najmanje 25 bodova u svakoj kategoriji.

  Kategorije su takođe ponderisane, a stanarina, troškovi života i zdravstvena zaštita nose najviše bodova. Konačno, svaka država mogla je samo jednom da se pojavi na listi.

  10 najboljih gradova za život nemačkih penzionera

  Portal svojim sunarodnicima treće dobi, kao drugi najbolji izbor, preporučuje Trebinje sa osvojenih 80,8 bodova, a kao deseti Osijek.

  Grad Trebinje, koji ima samo 30.000 stanovnika, ubedljivo je najmanje mesto koje se našlo na ovoj listi. Pre svega, grad je istorijski zanimljiv: katolička katedrala, srpski pravoslavni manastir i džamija ilustruju promene stanovnika Trebinja tokom vremena. Od Frankfurta vam treba oko dva sata leta avionom da biste došli do Trebinja, piše portal Fokus.

  Zbog svoje veličine, Trebinje ima dobar saobraćajni sistem koji je osvojio 97 od 100 bodova. Mediteranska klima donosi još 93 boda. Kriminal i zagađenje su mali. Troškovi života su duplo niži nego u Berlinu, a stanarine čak sedam puta niže. Jedina slaba tačka je zdravstveni sistem, koji je tek malo iznad proseka.

  Osijek je na ovoj listi osvojio 75,1 bod od ukupno 100 i tako zauzeo 10 mesto. Na krajnjem zapadu Hrvatske, Osijek leži na obali reke Drave koja se uliva u Dunav samo nekoliko kilometara dalje. Najveće prirodno močvarno područje u Evropi i vinogradarsko područje nalaze se u blizini grada od 100.000 stanovnika. Živopisni grad udaljen je 904 kilometra ili oko sat i po leta leta od Frankfurta, piše Fokus.

  Portal naglašava i da je Osijek najskuplji grad u prvih 10 po životnom standardu, ali da je i dalje jeftiniji od Belina. Kako se navodim najviše bodova dobio je zahvaljujući dobro razvijenom transportnom sistemu, niskoj stopi kriminala i gotovo nikakvom zagađenju.

  Prošle godine je u inostranstvu živelo 242.000 nemačkih penzionera. Punu penziju po pravilu primaju bez obzira na to gde žive. Izuzeci su samo ako želite da se penzionišete van EU i već ste radili u inostranstvu tokom svog radnog veka. Tada se za vašu penziju računaju samo godine doprinosa u Nemačkoj, pa su odbici mogući.

  Prvo mesto na listi zauzeo je grad Batumi (Gruzija), drugo Trebinje (BiH), treće Bursa (Turska), slede Mangalor (Indija), Ternopil (Ukrajina), Ćingdao (Kina), Rosario (Argentina), na osmom mestu našao se grad Kuenka (Ekvador), devetom Sorokaba (Brazil) i na desetom Osijek (Hrvatska).

  Izvor: BIZLife

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Komentari

  • Ivan

   Koliko je zabavno i bericetno, iz Trebinja je i korona pobegla. Da tamo tako valja, ne bi ljudi iz Trebinja stalno dolazili i trajno ostajali u Beogradu. U Berlinu je prevoz sjajan i vazduh čist a zdravstvena zaštita je vekovima ispred kvaliteta koje u Trebinju nudi lokalni vrač sa svojim pijavicama I mantrom za izlečenje.

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE