Tomanović: Svi danas osuđeni su kolateralna šteta kampanje protiv Miškovića

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Tomanović: Svi danas osuđeni su kolateralna šteta kampanje protiv Miškovića

  Veće Specijalnog suda u Beogradu proglasilo je danas krivim predsednika kompanije Delta Holding Miroslava Miškovića i njegovog sina Marka za poresku utaju.

  Mišković je osuđen zbog podstrekivanja na poresku utaju na zatvorsku kaznu od dve godine i šest meseci, a moraće da plati kaznu od osam miliona dinara.

  Njegov sin Marko osuđen je na jednu godinu kućnog zatvora i moraće da vrati osam miliona dinara.

  Sud je proglasio krivim i vlasnika Nibens korporacije Mila Đuraškovića zbog poreske utaje i zloupotrebe položaja odgovornog lica na četiri godine i tri meseca zatvora.

  Apelacioni sud je prethodno prihvatio oslobađajući deo prvostepene presude za malverzacije sa putarskim preduzećima radi izvlačenja protivpravne finansijske koristi, što je bio centralni deo optužnice, i naložio ponovno suđenje za deo presude kojim su osuđeni za utaju poreza.

  Miroslav Mišković je uhapšen krajem 2012. godine, u pritvoru je proveo sedam meseci, a određeno mu je jemstvo, najveće ikad izrečeno u Srbiji, od 12 miliona evra kao garancija da će prisustvovati suđenjima.

  Povodom presude oglasio se advokat Miroslava i Marka Miškovića, Zdenko Tomanović:

  “Presuda koja je danas izrečena predstavlja nametanje pravne nesigurnosti u Srbiji. Na žalost, kao što smo predvideli, “specijalne sudije”, određene samo za Miškovića, nisu imale hrabrost da primene zakon.

  Apelacioni sud je ukinuo raniju presudu i objasnio Veću da nije moglo da traži tumačenje Skupštine Srbije ili Ministarstva da li je pre 11 godina bilo poreza. Deo veća je sada, preglasavanjem 2:1, našlo novi izgovor, i na transakciju iz 2008. primenilo zakone iz 2010. i kasnijih godina. Oni su iskoristili zabranjenu retroaktivnost da osude Miškovića.

  Sudijama nije bilo važno što najbolji poreski stručnjaci iz Srbije i sveta tvrde da tada, pre 11 godina, nije bilo ni pretpostavke o poreskoj obavezi. Nije im bilo važno ni to što nisu ni videli niti čuli ni jedan dokaz protiv Miškovića, a ni to što je Apelacioni sud ukidajući presudu  jasno ukazao da ovako ne može da se sudi i da krivičnog dela nema.

  Svi danas osuđeni su kolateralna šteta kampanje protiv Miškovića, jer niko od njih nije izvršio krivično delo, ali danas u Srbiji nije ni potrebno da izvršite krivično delo da biste dobili zatvorsku kaznu.

  Mi ćemo protiv ovakve prvostepene presude uloziti žalbu Apelacionom sudu. Ne može niko da odgovara za nameru i direktan umišljaj u poreskoj utaji, a da u isto vreme ima jasna uputstva i stručna mišljenja državnih organa i stručnih agencija i da u potpunosti postupa po njima.

  A započeta međunarodna arbitraža će potvrditi da se zakoni ne mogu primenjivati selektivno, zbog političke potrebe.”

  Izvor: BIZLife, Beta

  Foto: Delta Holding

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE