Toliko o ekstradevičanskom ulju: Svako drugo maslinovo ulje LAŽNO

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Toliko o ekstradevičanskom ulju: Svako drugo maslinovo ulje LAŽNO

  Više od polovine pakovanja maslinovog ulja koja se na hrvatskom tržištu prodaju kao ekstradevičanska ne odgovaraju deklaraciji ekstradevičanskih, pokazali su podaci Državnog inspektorata.

  Kako prenosi Večernji list, inspektori su prošle godine uzorkovali i analizirali kvalitet, ispravnost, senzorska svojstva i autentičnost 25 takvih ulja.

  Čak njih 14 je palo na senzorskim analizama i parametrima kvaliteta, zbog čega je izdato i devet optužnih predloga nadležnim sudovima, tri prekršajna naloga i tri rešenja o zabrani stavljanja na tržište ulja.

  Tih zabrana bi, kako prenosi list bilo i više da zakon trgovcima ne ostavlja mogućnost da sami povuku “neispravan” lot s tržišta bez rešenja o zabrani dokažu li da su ga neškodljivo zbrinuli, vratili dobavljaču ili predeklarisali, dok deo njih zahteva superanalize koje traju i osam meseci, a kad stignu rezultati, dokazni je materijal odavno nestao s polica, prodat je i potrošen u domaćinstvima.

  Inspektorima su za oko najviše zapala ekstradevičanska maslinova ulja (EDMU)  za koje povremeno važe akcije i mogu se kupiti za svega 20 do 30 kuna.

  Nije poznato koje robne marke ili brendovi su u pitanju i iz kojih prodavnica, a inspektoriu kažu da su  uzorci uzeti u svim većim trgovinskim centrima u Hrvatskoj.

  “Odabir za uzorkovanje bazirao se na saznanju o uljima prisutnim na tržištu do kojih se došlo tokom godine u redovnim nadzorima inspektora, rezultatima analize prošlogodišnjih provera proizvoda, ceni (niže i srednje) proizvoda”, odgovaraju, kao i da je od 25 ulja, njih pet uzorkovano u proizvodnji, a 20 u maloprodaji“, navode.

  Od sedam poreklom iz Hrvatske dva su bila “neispravna”, a od preostalih 18 iz EU članica (jedno iz Grčke, 10 iz Italije i sedam iz Španije) njih 12.

  Ulja iz trećih zemalja nije bilo, a iz  Inspektorata tobjašnjavaju da se utvrđene nepravilnosti ne odnose na zdravstvenu ispravnost.

  Nisu nađena patvorena ulja, već je većina ekstradevičanskih maslinovih ulja bila niže kategorije od deklarisane.

  „Stavljanje ulja na tržište pod oznakom kvaliteta kojoj ne odgovara, osim što je suprotno propisima, dovodi u neopravdano slabiji tržišni položaj sve one koji su taj status radom i ulaganjima zaslužili te dovodi u zabludu potrošače. Uz kontinuirani nadzor i transparentno izveštavanje, broj takvih slučajeva će se smanjiti, a time i pridoneti prepoznatljivosti visokokvalitetnog hrvatskog ekstradevičanskog maslinovog ulja”, rekla je ministarka poljoprivrede Marija Vučković.

  Izvor: Večernji list

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE