Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Titanik u centru pažnje zbog pitanja prava na artefakte u olupini

  Otkako je pronađena olupina Titanika, ostaci ovog broda „kradu“ pažnju javnosti. Ovog puta, Titanik je došao u centar pažnje zbog pitanja prava na spašavanje artefakata u olupini.

  Naime, američka vlada planira da zaustavi ekspediciju koja želi da iz olupine izvuče predmete od istorijskog značaja.

  Ono što predstoji je očigledno dugotrajna pravna bitka između vlade Sjedinjenih Država i RMS Titanic Inc (RMST), kompanije sa sjedištem u Džordžiji koja ima isključiva prava na spašavanje olupine Titanika.

  Shodno tome, on ima pravo da iznese artefakte na površinu, ali nema pravo vlasništva nad predmetima. Da stvari budu malo komplikovanije, ovo pravo na spašavanje je kompaniji odobrio Federalni sud Sjedinjenih Država još 1994. godine. U sporu oko remećenja olupine američka vlada se poziva na zakon po kome Titanik ima status grobnice.

  Sve ovo postavlja pitanje ko kome daje pristup olupini i kako je moguće da Savezni sud prvo nekome dodeli ovo pravo, a kasnije ga uskrati.

  Kompanija, koja je u sporu sa vladom, u protekle tri decenije iznela je hiljade objekata na površinu iz oblasti koja se zove ruševina. Ona je već u nekoliko navrata pokušala da dođe u vlasništvo nad predmetima kako bi nadoknadila troškove spašavanja.

  Savezna vlada kaže da RMST mora dobiti odobrenje za ekspediciju od podsekretara Nacionalne uprave za okeane i atmosferu (NOAA). To znači da kompanija RMST treba da traži dozvolu od određene vlasti NOAA prije bilo kakvih planiranih aktivnosti u vezi sa Titanikom.

  Kompanija tvrdi da joj nije potrebno nikakvo odobrenje centralne vlade, čak i ako se tokom „spašavanja“ odluče da upotrebe silu i, na primer, iseku oplatu broda.

  Telegraf već jednom završio na sudu

  Slučaj se sada nalazi u američkom Okružnom sudu u Norfoku u Virdžiniji, koji je specijalizovan za pitanja brodoloma. U centru interesovanja kontroverzne ekspedicije je Markonijev bežični telegraf, koji je korišćen u ključnom trenutku kada je Titanik udario u santu leda.

  Zanimljivo je da je ovaj slučaj već jednom bio na sudu 2020. godine. Tada je sudija Okružnog suda Rebeka Bič Smit dala kompaniji zeleno svetlo za ekspediciju, navodeći veliki istorijski i kulturni značaj Markonijevog telegrafa.

  Nekoliko nedelja kasnije, američka vlada je uložila zvaničan prigovor na tu odluku. NOAA je saopštila da se protivi ulasku u olupinu kako bi se došlo do objekata, ali ne i onome što naziva izvlačenjem iz okoline.

  Cela stvar je završila u limbu jer je u međuvremenu počela pandemija kovida 19. Sada RMST planira novu ekspediciju za maj 2024. Kompanija RMST sada planira da ukloni važne predmete sa samog broda, kao i da napravi detaljne fotografije unutrašnjosti olupine.

  Titanik (ni)je grobnica

  Nije jasno zašto je američka vlada nekome dodelila prava uopšte, a koja sada negira, niti su detalji ovog ugovora poznati javnosti. S druge strane, kompanija RMST, koja se hvali da je pronašla i sačuvala hiljade artefakata, ne okleva da upotrebi silu da postigne svoj cilj, iako je ugovor sa vladom obavezuje na spađavanje.

  Prvobitni plan za preuzimanje Markonijevog telegrafa uključivao je mogućnost sečenja krova sa olupine. U konkretnoj novoj akciji nije predviđena primena ovako drastičnih mera. Forenzički podvodni ekspert Tom Madoi kaže da u olupini više nema tela i da je Titanik stoga spomenik o nesreći, ali ne i groblje. Ljudske kosti uništava slana voda, posebno na dubini gde se nalazi olupina Titanika. Međutim, ne slažu se svi sa Madojevim mišljenjem i navode da na brodu definitivno ima ljudskih ostataka.

  Prema pravničkoj struci, slučaj bi mogao da potraje godinama i da završi na Vrhovnom sudu. U stvari, kako kažu, stvar je veoma škakljiva i verovatno će se posle presude, kakva god da je, uložiti žalba.

  Izvor: CdM

  Foto: screenshot

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE