Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Tim Kuk, otpuštanja

  Ovaj TRIK Stiva Džobsa je pomogao Timu Kuku da pridobije ljude u Apple-u

  Otkako je Tim Kuk postao izvršni direktor Apple-a, radio je na učvršćivanju sopstvenog nasleđa, ali se i dalje divi stilu rukovođenja svog prethodnika Stiva Džobsa.

  „Znao sam da ne mogu da budem Stiv kada sam postao izvršni direktor. Mislim da niko ne može da bude Stiv. Mislim da je on bio individua kakva se rađa u sto godina, originalan. I tako, ono što sam morao da uradim je da budem najbolja verzija sebe“, rekao je Kuk (62) za GQ.

  Ali to ne znači da Kuk nije mogao da izvuče jedan ili dva liderska trika iz Džobsove knjige. Kuk je posebno istakao da se divi tome kako je Džobs držao sve u Apple-u na istom standardu kreativnosti i pomeranja granica – bez obzira da li rade u inženjeringu, marketingu ili bilo kom drugom odeljenju.

  „Jedna od stvari koje sam voleo kod njega je da nije očekivao inovacije samo od jedne grupe u kompaniji ili kreativnost. Očekivao je to svuda u kompaniji“, rekao je Kuk.

  Tim je to iskusio iz prve ruke. Pre nego što je preuzeo Apple kao izvršni direktor 2011. godine, bio je glavni operativni direktor kompanije, nadgledajući prodaju i poslovanje kompanije širom sveta. I u toj ulozi od njega se očekivalo da bude inventivan.

  „Kada smo vodili operacije, trudili smo se da budemo inovativni i kreativni, baš kao što smo bili kreativni i drugde. U osnovi smo morali da budemo da bismo napravili proizvode koje smo dizajnirali“, rekao je on.

  Koncept je pomogao Kuku da pridobije protivnike nakon što je postao izvršni direktor, od kojih su neki rekli da nije adekvatan da zameni Džobsa, piše CNBC Make It.

  Stiv Džobs

  Stiv Džobs (Screenshot YT)

  Tim Kuk proglasio Stiva Džobsa najboljim učiteljem

  Pod njegovim vođstvom, Apple je izrastao u kompaniju vrednu više biliona dolara. Kuk je nadgledao lansiranje Airpods-a, Apple Watch-a i M1 procesora, čipa sledeće generacije koji se sada nalazi u većini novijih proizvoda kompanije.

  Apple je takođe proširio svoju ponudu zasnovanu na uslugama, uključujući Apple TV+, svoju pretplatničku platformu za striming medija.

  Kuk nije mogao da predvodi nijednu od tih inicijativa, a da prvo nije učio od Džobsa, rekao je na konferenciji Vox Media 2022. u Los Anđelesu.

  „On je bio najbolji učitelj kojeg sam ikada imao. Ta učenja žive i dalje, ne samo u meni, u čitavoj gomili ljudi koji su u Apple-u“, zaključio je on.

  Danas, izvršni direktor Apple-a i dalje koristi neke od Džobsovih starih tradicija, kao što su sastanci u 9 sati svakog ponedeljka, rekao je za GQ. Ali to nije zbog nostalgije, dodao je.

  „U istoriji se zapravo ne osvrćemo mnogo unazad. Uvek smo fokusirani na budućnost i pokušavamo da se osećamo kao da smo na toj početnoj liniji gde zaista možete da sanjate i imate velike ideje koje na neki način nisu ograničene prošlošću“, objasnio je.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Beta/AP, Screenshot YT

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE